Rendőri őrizetben megölték Indiában egy csoportos nemi erőszak gyanúsítottjait

Rendőri őrizetben megölték Indiában egy november végén elkövetett csoportos nemi erőszak négy gyanúsítottját – jelentette be pénteken a rendőrség a dél-indiai Haidarábádban.

Forrás: MTI2019. 12. 06. 20:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok csütörtök éjjel az elkövetők jelenlétében rekonstruálni próbálták a bűncselekményt, de a gyanúsítottak megkísérelték elvenni a fegyvert őreiktől, és szökni próbáltak. A rendőrök a helyszínen lelőtték őket.

A négy férfit múlt héten vették őrizetbe, és azzal vádolták meg őket, hogy november 27-én megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 27 éves nőt. A támadók kiszúrták az áldozat robogójának egyik kerekét, majd segítséget ajánlottak neki, és így csalták őt el egy kamionparkolóba. A fiatal nő szénné égett holttestét másnap reggel találták meg egy híd alatt.

A gyanúsítottak gyors letartóztatása ellenére ez az eset ismét hatalmas felzúdulást keltett Indiában. Múlt hét szombaton több száz tüntető próbált meg betörni a rendőrőrs épületébe, ahol a négy férfit fogva tartották. Egy parlamenti képviselő azt javasolta, hogy a támadókat „nyilvánosan meg kellene lincselni”, egy másik pedig azt indítványozta, hogy kasztrálni kellene a nemi erőszak elkövetőit.

A négy gyanúsított halálhírének bejelentése után több százan ünnepeltek az utcákon Haidarábádban. Többen petárdákat durrogtattak, mások virágszirmokat szórtak a rendőrökre. Az áldozat húga egy helyi televízió műsorában azt mondta: örül annak, hogy a négy férfit megölték, és hálás a rendőrségnek.

Bíráló hangok is megjelentek ugyanakkor az eset kapcsán: az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó ügyvéd szerint elfogadhatatlan, hogy a rendőrség önkényesen erőszakot alkalmaz ahelyett, hogy nyomozást folytatna és bizonyítékokat gyűjtene.

Az indiai rendőrséget gyakran illetik azzal a váddal, hogy törvényen kívüli gyilkosságokat hajt végre azzal a céllal, hogy elfedje a gondatlanul elvégzett nyomozásokat, vagy hogy csillapítsa az emberek felháborodását.

Az országban rendszeresen az újságok címlapjaira kerülnek a szexuális bűncselekmények azóta, hogy 2012-ben nemzetközi felháborodást keltett egy szörnyű bűntény, amelynek során egy egyetemista lányt több férfi megerőszakolt egy buszon Újdelhiben. Indiában 2017-ben több mint 33 ezer nemi erőszak miatt tettek panaszt hivatalosan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.