Rontott a romániai romák megítélésén a járványhelyzet

A romániai lakosság hetven százaléka alig, vagy egyáltalán nem bízik a cigányokban.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is rendkívül alacsony a romák iránti bizalom Romániában. Egy friss felmérés szerint a romániai lakosság hetven százaléka alig, vagy egyáltalán nem bízik a cigányokban. Tízből csak egy megkérdezett szeretné, ha roma rokona lenne, és csak kettő fogadna el cigányt barátként. A romák elfogadottsága közel áll a bevándorlókéhoz, akik iránt úgyszintén alacsony a bizalom. A válaszadók negyven százalékának általában rossz, illetve nagyon rossz véleménye van a cigányokról. A leggyakoribb szavak, minősítések, amelyeket a romániaiak a romákhoz kötnek: tolvajok/lopások (12 százalék), becstelenség/bizalmatlanság (7 százalék), megtévesztés/trükk/hazugság/hamisítók (5 százalék), rosszindulat (4 százalék), nem tanul/iskolázatlan (4 százalék), lusta/büdös (3 százalék). A megkérdezettek 15 százalékának van semleges véleménye a cigányokról. Tízből egy romániai úgy véli, hogy a romák a koronavírus terjedésének fő felelősei az országban. E tekintetben a cigányok a diaszpóra (32 százalék) és a bevándorlók (19 százalék) után a harmadik helyen állnak. A megkérdezettek nyolcvan százaléka szerint a romák nem tartották be a vészhelyzetben bevezetett korlátozásokat.

Romániába több mint félmillióan költöztek vissza Nyugat-Európából a megbetegedéstől való félelem, a munkahely elvesztése, valamint a pénztelenség miatt. Az érkezettek egy tekintélyes része a roma közösség soraiból került ki, ők cigánytelepekre tértek vissza. Több olyan romániai településen, ahova nagy létszámban jöttek vissza elszegényedett romák Nyugat-Európából, járványügyi gócpont alakult ki. Számos ilyen helyen a rendőrségnek kellett beavatkoznia a kialakult konfliktusok, illetve a járvány visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozások mellőzése miatt.

Romániában még nem csengett le teljesen a koronavírus-járvány, napról napra több száz új megbetegedést regisztrálnak. Hétfői adatok szerint az országban a fertőzöttek száma meghaladta a 29 200-at, a haláleseteké pedig az 1700-at.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.