Saját pártja sem állt Donald Trump mögé

Órákat ha élt Donald Trump elnök felvetése, amely szerint a vírushelyzet miatt el kellene halasztani a novemberi amerikai elnökválasztást. Nemhogy a demokraták, de még saját pártjának, a republikánusoknak a képviselői sem támogatják ebben, márpedig a voksolás halasztásáról csak a kongresszus dönthet. Trump maga is visszakozott.

2020. 07. 31. 21:34
TRUMP, Donald
Midland, 2020. július 30. Donald Trump amerikai elnök látogatást tesz a Double Eagle Energy olajkitermelõ cég Texas állambeli Midlandban lévõ üzemében 2020. július 29-én. Az elnökválasztást november 3-án tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Tony Gutierrez Fotó: Tony Gutierrez Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónap múlva, november 3-án nemcsak elnök-, hanem kongresszusi választásokat is tartanak az Egyesült Államokban, ami részben meg is magyarázza, miért nem hajlanak még a republikánusok sem Donald Trump elnök – önmagához képest meglehetősen tétova – felvetésére, hogy a járványhelyzet miatt el lehetne halasztani a voksolást. Az utóbbi hetek felmérései alapján ugyanis az elnök pártbélieinek jó esélyük van rá, hogy jövő januártól is a kezükben tartsák a szenátust, a világ legbefolyásosabb parlamenti testületét, miközben a Fehér Házért folytatott küzdelemben Joe Biden, Trump várható demokrata párti kihívója folyamatosan több százalékponttal vezet az elnökkel szemben. Ez ugyan nem feltétlenül sorsdöntő: 2016-ban Trump – az elektori rendszer sajátosságainak köszönhetően – a választásra jogosult amerikaiak mintegy egynegyedének voksaival verte meg Hillary Clintont úgy, hogy hárommillió szavazattal kevesebbet kapott nála. De a pozitív fordulópont nincs a láthatáron.

Miközben 4,6 millióan fertőződtek meg az országban a koronavírus-járványban, 155 ezren pedig – az utóbbi napokban minden egyes percben egy-egy ember – meghaltak a kórban, történelmi rekordot döntött a gazdasági visszaesés. Trump még az év elején is a szárnyaló tőzsdében és a dübörgő gazdaságban látta újraválasztásának zálogát, ám most éves alapon csaknem az egyharmadával csökkent a bruttó hazai termék. Kaliforniát, a legnagyobb szövetségi államot – amely a világ ötödik vezető gazdasága lenne, ha ország volna – az elmúlt hetekben már másodszor kellett lezárni a Covid–19 miatt. A pandémia sok helyütt éppen azokban az államokban – így Oklahomában, Mississippiben vagy Tennessee-ben – tombol a legjobban, amelyek pedig kivehetnék a részüket Trump újraválasztásából. De olyan, csatatérnek nevezett államokban is rossz a járványhelyzet, mint Florida vagy Wisconsin – ezekben akár el is dőlhet az elnökválasztás kimenetele. Az alkotmány értelmében pedig január 20-án be kell iktatni az új elnököt.

Fotó: MTI

Trump a levélszavazás általánossá tételében rejlő kockázatokkal, a pontatlansággal és a csalások lehetőségével is indokolta, hogy elhalasztaná a voksolást. Igaz, később már visszakozott, látva, hogy vezető republikánusok sem támogatják. – Úgy vélem, a választási csalás súlyos probléma. De nem, nem kell elhalasztanunk a voksolást – nyilatkozta Ted Cruz szenátor. – Nem változtatunk az időponton.

– A republikánusok között döntő fölényben vannak az elképzelés ellenzői – visszhangozta ugyanezt a képviselőházból Liz Cheney, Dick Cheney egykori republikánus alelnök lánya. A washingtoni kongresszus alsóházát egyébként is a demokraták irányítják.

A levélszavazás és vele együtt a csalások lehetősége mindamellett várhatóan a következő hónapokra is kampánytémát szolgáltatnak Amerikában. Annál is inkább, mivel az egyes szövetségi államok – amelyek jórészt maguk határozzák meg a voksolás lebonyolításának módját – hajlanak a postai szavazás kiterjesztésére. A 2018-as kongresszusi választásokon 42 millióan voksoltak így országszerte, csakhogy a felmérések szerint ez a szavazási mód főleg a demokrata szimpatizánsok körében kedvelt. Trump szerint a levélszavazás számos lehetőséget ad a csalásra, és ha engednek a demokratáknak, „többé nem választanak meg republikánust az országban”. Számos demokrata politikus, köztük Barack Obama korábbi elnök, valamint Hillary Clinton volt külügyminiszter és elnökjelölt emelt szót a postai szavazás kiterjesztése mellett. Egy friss felmérés szerint, amely Georgiában készült, a megkérdezettek csaknem hetven százaléka tart a választási csalástól. Ez inkább a republikánus szimpatizánsokra igaz, miközben főleg a demokraták készülnek levélben leadni a szavazatukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.