Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja
HÍR TV – HÁTTÉRKÉPA globalizmus a társadalmi rendet szétrombolja.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/salvini-akar-azonnal-megnyitna-a-kavehazakat-es-ettermeket-9668963/

Salvini akár azonnal megnyitná a kávéházakat és éttermeket

Nincs egyetértés az olasz kormánytagok között az ország megnyitására vonatkozóan. A római parlament tegnap a járványhelyzet szigorításainak feloldásáról vitázott, a veszélyhelyzet további kezelése pedig újra felszínre hozta a jobboldali Liga és a baloldali egészségügyi miniszter, Roberto Speranza közötti véleménykülönbségeket.

A Liga vezetője, Matteo Salvini azonnali nyitást követel azokban a régiókban, ahol a járványügyi adatok ezt lehetővé teszik. 11 tartományt akár már holnaptól is az enyhe vészjelzésű sárga zónába sorolna, a kávéházak és éttermek szabadtéri helyiségeit akár azonnal megnyitná.

A jobboldali politikus érvelése szerint az új fertőzések számának folyamatos csökkenése és az intenzív osztályok lassú felszabadulása lehetővé teszi, hogy Olaszország végre újra szabad levegőhöz jusson. Salvini hangsúlyozta azt is, elfogadhatatlannak tartja, hogy még egy hónapig zár alatt maradjon az ország. Azzal vádolja az egészségügyi minisztert, hogy nem értékeli az lakosság érőfeszítéseit, és nem számol a hosszan tartó lezárások következtében kialakuló pszichés károkkal.

Ellenkező nézeteket vall Roberto Speranza, az egészségügyi tárca vezetője, aki az óvatosság és a fokozatosság útját választaná. A kabinet vezetője Szardínia példájára hivatkozott, amely pár hét leforgása alatt fehérből vörös zónába került a túl korai és hirtelen nyitások miatt. Egyetlen közös meglátás köti össze a feleket: fokozatos enyhítésekkel, valamint konkrét időpontok mentén kell haladni. A megfáradt és elkeseredett lakosságnak biztos támpontokra van szüksége. A mindeddig zár alatt veszteglő szektoroknak időt kell biztosítani, hogy felkészülhessenek a nyitásra.

Mario Draghi kormányfő kezében van a mérleg nyelve, hogy egyensúlyt találjon a vitatkozó felek között. A miniszterelnök egyelőre május 3-át jelölte meg a a nyitás napjaként, abban az esetben, ha a járványügyi adatok továbbra is biztató irányba haladnak.

Míg a kormányfelek az országot megbénító láncok leoldásáról vitáznak, addig az ellenzék az egészségügyi miniszter fejét követeli. Az Olasz Testvérek párt (FdI) bizalmatlansági indítványt nyújtott be Roberto Speranza ellen. Giorgia Meloni a párt elnöke már hónapok óta súlyos kritikákkal illette a miniszter tevékenységét, aki, véleménye szerint, teljes mértékben alkalmatlan a kabinet vezetésére. Az FdI azt is nehezményezi, hogy az egészségügyi miniszter nem tudott a vírus terjedésének megfékezésére működőképes stratégiát kidolgozni, alul értékelte a helyzet súlyosságát, melynek emberi és gazdasági következményeit az olaszok viselik.

Az országos vakcinaprogram kudarcba fulladásáért is Roberto Speranzát vonják felelősségre.

A jobbközép koalíciós partnerek nem szándékoznak csatlakozni az FdI bizalmatlansági indítványához. Nem könnyű a baloldali Demokrata Párttal és Roberto Spranzával közösen kormányozni, de elengedhetetlen – nyilatkozta Matteo Salvini ezzel kapcsolatban.

Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország alelnöke pedig úgy fogalmazott: a jelen pillanatban a járvány legyőzésére kell koncentrálni, a veszélyhelyzet lezárulásával pedig sorra kerülhetnek az elkövetett hiányosságok és hibák miatti felelősségre vonások.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Karácsony és az angol

Karácsonynak diplomája se lehetne a mai szabályok szerint
Az idegen nyelvek ismerete évtizedes elvárás a magyar felsőoktatásban, de nyelvtudásban több tízezer érettségiző is lekörözi Budapest első emberét.

VILÁGJÁRVÁNY-VÉDEKEZÉS

Orbán Viktor személyesen fejezte ki nagyrabecsülését Karikó Katalinnak
A találkozón a kutatóbiológus személyes életútjáról, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséről és az oltás fontosságáról is szó esett.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Jakab Péter komolyan kezdhet félni
Már beindult a daráló.

Poszt-trauma

Beszéljünk az angolnyelv-tudásról!
A túloldali politikacsináló propagandistáknál személyfüggő a beszédkészség szükségessége.

Poszt-trauma

Az Economistban Karácsony Gergely már átvágta a határzárat
Ideje befejezni a sumákolást, a kettős beszédet, és színt vallani kerítésügyben.

Aktuális

Máriapócsról indult a Kárpát-medencét bejáró kerékpáros túra ötlete
Mindenki az erőnléte, ideje és kedve szerint keresheti fel a vártúra desztinációit.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előrebocsátom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!