Salvini akár azonnal megnyitná a kávéházakat és éttermeket

A Liga vezetője azonnali nyitást követel azokban a régiókban, ahol a járványügyi adatok ezt lehetővé teszik.

2021. 04. 16. 16:36
SALVINI, Matteo
Catania, 2021. április 10. Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetõje, volt belügyminiszter (k) megérkezik a cataniai Bicocca börtön bunkerterméhez az úgynevezett Gregoretti-ügyben ellene folyó elõzetes bírósági eljárás újabb ülésére 2021. április 10-én. Andrea Bonomo ügyész a Salvini elleni elõzetes eljárás lezárását kérte, azt állítva, hogy nem megalapozott a vele szembeni vádemelés. Az október 3-án kezdõdött bírósági eljárás a Gregoretti olasz hadihajóval 2019 nyarán érkezett migránscsoport feltartóztatását érinti. Volt belügyminiszterként Matteo Salvini öt napig nem engedélyezte a bevándorlók partra szállását, amíg az akkori elsõ Conte-kormány nem egyeztetett szétosztásukról az uniós tagállamokkal. MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino Fotó: Orietta Scardino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs egyetértés az olasz kormánytagok között az ország megnyitására vonatkozóan. A római parlament tegnap a járványhelyzet szigorításainak feloldásáról vitázott, a veszélyhelyzet további kezelése pedig újra felszínre hozta a jobboldali Liga és a baloldali egészségügyi miniszter, Roberto Speranza közötti véleménykülönbségeket.

A Liga vezetője, Matteo Salvini azonnali nyitást követel azokban a régiókban, ahol a járványügyi adatok ezt lehetővé teszik. 11 tartományt akár már holnaptól is az enyhe vészjelzésű sárga zónába sorolna, a kávéházak és éttermek szabadtéri helyiségeit akár azonnal megnyitná.

A jobboldali politikus érvelése szerint az új fertőzések számának folyamatos csökkenése és az intenzív osztályok lassú felszabadulása lehetővé teszi, hogy Olaszország végre újra szabad levegőhöz jusson. Salvini hangsúlyozta azt is, elfogadhatatlannak tartja, hogy még egy hónapig zár alatt maradjon az ország. Azzal vádolja az egészségügyi minisztert, hogy nem értékeli az lakosság érőfeszítéseit, és nem számol a hosszan tartó lezárások következtében kialakuló pszichés károkkal.

Ellenkező nézeteket vall Roberto Speranza, az egészségügyi tárca vezetője, aki az óvatosság és a fokozatosság útját választaná. A kabinet vezetője Szardínia példájára hivatkozott, amely pár hét leforgása alatt fehérből vörös zónába került a túl korai és hirtelen nyitások miatt. Egyetlen közös meglátás köti össze a feleket: fokozatos enyhítésekkel, valamint konkrét időpontok mentén kell haladni. A megfáradt és elkeseredett lakosságnak biztos támpontokra van szüksége. A mindeddig zár alatt veszteglő szektoroknak időt kell biztosítani, hogy felkészülhessenek a nyitásra.

Mario Draghi kormányfő kezében van a mérleg nyelve, hogy egyensúlyt találjon a vitatkozó felek között. A miniszterelnök egyelőre május 3-át jelölte meg a a nyitás napjaként, abban az esetben, ha a járványügyi adatok továbbra is biztató irányba haladnak.

Míg a kormányfelek az országot megbénító láncok leoldásáról vitáznak, addig az ellenzék az egészségügyi miniszter fejét követeli. Az Olasz Testvérek párt (FdI) bizalmatlansági indítványt nyújtott be Roberto Speranza ellen. Giorgia Meloni a párt elnöke már hónapok óta súlyos kritikákkal illette a miniszter tevékenységét, aki, véleménye szerint, teljes mértékben alkalmatlan a kabinet vezetésére. Az FdI azt is nehezményezi, hogy az egészségügyi miniszter nem tudott a vírus terjedésének megfékezésére működőképes stratégiát kidolgozni, alul értékelte a helyzet súlyosságát, melynek emberi és gazdasági következményeit az olaszok viselik.

Az országos vakcinaprogram kudarcba fulladásáért is Roberto Speranzát vonják felelősségre.

A jobbközép koalíciós partnerek nem szándékoznak csatlakozni az FdI bizalmatlansági indítványához. Nem könnyű a baloldali Demokrata Párttal és Roberto Spranzával közösen kormányozni, de elengedhetetlen – nyilatkozta Matteo Salvini ezzel kapcsolatban.

Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország alelnöke pedig úgy fogalmazott: a jelen pillanatban a járvány legyőzésére kell koncentrálni, a veszélyhelyzet lezárulásával pedig sorra kerülhetnek az elkövetett hiányosságok és hibák miatti felelősségre vonások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.