Sokan kérik az ENSZ-t, hogy foglalkozzon a kínai ujgurok ügyével

Tizenhét civil szervezet fordult hétfőn azzal a kéréssel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához (UNHRC), hogy rendeljen el vizsgálatot a körülbelül egymillió ujgur ügyében, akiket jelentések szerint átnevelő táborokban tartanak fogva az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

Forrás: MTI2019. 02. 05. 9:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felhívást egy genfi sajtótájékoztatón mutatták be hétfőn. Aláírói között van az Amnesty International (AI), a Human Rights Watch (HRW), a Chinese Human Rights Defenders (CHRD), a PEN America nemzetközi jogvédő szervezet vagy az Ujgur Világkongresszus.

„Kína több mint egymillió embert tart fogva átnevelő táborokban mindenféle jogi eljárás nélkül (...)” – mondta Ken Roth, a HRW vezérigazgatója.

„Hszincsiang szabadtéri börtönné vált”, ahol megközelítőleg a térség muszlim lakosságának tizede „kényszerített kulturális asszimilációnak és önkényes letartóztatásoknak van alávetve” – fogalmazott Kumi Naidoo, az AI főtitkára, aki videokonferencia keretében szólalt fel.

„Az ujgurok és más muszlimok már régóta szörnyű elnyomást szenvednek el a kínai hatóságok részéről, most arra várunk, hogy az Emberi Jogi Tanács cselekedjen” – mondta Oslóból bejelentkezve Dolkun Isza, az Ujgur Világkongresszus tagja, aki több mint 20 éve él száműzetésben.

A 47 tagállamból álló UNHRC február 25-től március 22-ig tartja következő plenáris ülésszakát Genfben, a civil szervezetek pedig azt kérik, hogy a gyűlésen fogadjanak el egy határozatot Kína ellen, és rendeljenek el vizsgálatot a kínaiak ujgurokkal szemben Hszincsiangban folytatott tevékenységei ügyében.

Az ujgur türk nyelvű muszlim kisebbség, amelynek tagjai Hszincsiangot tartják hazájuknak.

A kínai hatóságok szigorúan ellenőrzik a térséget, amelyben a táborok találhatók, ezekbe aktivisták és újságírók nem tudnak bejutni.

A kínai külügyminisztérium eleinte teljes mértékben tagadta a táborok létezését. Augusztusban az ENSZ egyik testületének erre vonatkozó jelentését is elutasította, annyit azonban elismert, hogy néhány embert átnevelés alá vetettek, miután – Peking szerint – szélsőségesek tévútra vezették őket. A kínai álláspont szerint Hszincsiang békéjét iszlamista milíciák és szakadárok veszélyeztetik, akik támadásokat terveznek, és megpróbálják kiélezni a feszültséget a muszlim ujgur kisebbség és a han kínai többség között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.