Sokasodnak Zelenszkij gondjai

A politológusi vélekedéseknek megfelelően már korántsem olyan elsöprő Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (képünkön) népszerűsége, mint a megválasztásakor vagy akár a júliusi előre hozott parlamenti választásokon volt. Az elnöknek egyszerre több fronton kell helytállnia, s bár újszerű kommunikációs eszközökkel igyekszik fenntartani magas támogatottságát, képtelen mindenkinek a kedvére tenni.

2019. 11. 14. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 21-én lesz hat hónapja annak, hogy Volodimir Zelenszkijt beiktatták elnöki hivatalába. Saját szemszögéből a legnagyobb eredménynek azt tekinthetjük, hogy a lehető legjobb ütemben írta ki az előre hozott parlamenti választásokat, amelyek nyomán kényelmes törvényhozási többségre tett szert koalíciós társ nélkül. Ám a mögötte álló párt, a Nép Szolgája egyes tagjai bőven okoznak neki kellemetlen pillanatokat.

Az egyik legnagyobb botrányt Bohdan Jaremenko szállította azzal, hogy egy plenáris ülés idején egy prostituálttal chatelt. Pechjére az újságírók lefotózták az üzenetváltásokat, amit a rutintalan politikus előbb megpróbált gyerekes módon letagadni, majd mégiscsak bevallotta, s mindenkitől – családjától, párttársaitól, az elnöktől, a szavazóktól – bocsánatot kért, valamint felmentését kérte a parlament külügyi bizottságának elnöki tisztéből.

Fotó: REUTERS/Gleb Garanich

Másik társa, Mikola Raduckij pedig egy ismeretlen kelepcéjébe sétált be, akivel arról egyezkedett, hogy a Nép Szolgája frakciójának tagjai borítékban mekkora fizetéskiegészítést kapjanak a munkájukért. Mikola Tiscsenko egy ellenzéki honatyával akasztotta össze a bajszát, aminek ingtépés lett a vége, noha korábban Zelenszkij azt ígérte, egyszer és mindenkorra megszűnik az ukrán törvényhozásban már-már hagyománynak tekinthető ököljog szabálya. Magán a párton belül az első pillanattól nem teljes az összhang, az több érdekszférára bomlik, s nem kis bravúrt igényel annak egyben tartása, de kérdéses, hogy ez meddig fog menni. A tavaszi választási kampány óta maga a párt már a harmadik elnökét fogyasztja.

Ezek a kínos esetek leginkább magán az államfőn csapódnak le, hiszen mindenki vele azonosítja az új, „népszolgás” hatalmat. A külső problémák ennél sokkal nagyobbak. Zelenszkij vékony jégen egyensúlyozik, amikor a donbászi megoldáson dolgozik. A béke megteremtéséhez elengedhetetlen a szemben álló csapatok elkülönítése a frontszakaszon, ami javában zajlik is, csakhogy politikai riválisai igyekeznek kapitulációként beállítani a folyamatot, s hangos médiakampánnyal, valamint utcai megmozdulásokkal hátráltatni azt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.