Soros György „mindent tud rólad”

Soros György olyan technológiai cégben szerzett részesedést – még 2012-ben –, amely emberek tömeges megfigyelésével, profilozásával, az illegalitás határát súroló adatgyűjtéssel foglalkozik. A cég legnagyobb ügyfele között tartják számon a CIA-t, az FBI-t és az amerikai bevándorlási hivatalt is. De nem áll távol tőle a választók nagyon alapos és pontos profilozása sem – írja cikkében a Tűzfalcsoport.

Forrás: Tűzfalcsoport2020. 11. 24. 11:53
null
George Soros, Chairman of Soros Fund Management, listens during a seminar titled "Charting A New Growth Path for the Euro Zone" at the annual International Monetary Fund and World Bank meetings September 24, 2011 in Washington, DC. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI (Photo by BRENDAN SMIALOWSKI / AFP) Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tűzfalcsoport szerint a 2000-es évek elején alapított egy Palantir nevű céget az a Peter Thiel, aki mellesleg a PayPal társalapítója, és egy ideig a Facebook igazgatótanácsának a tagja is volt. A vállalatot a legtitokzatosabb amerikai cégek között tartják számon. Azt azonban már régóta tudni lehet, hogy a Palantir adatelemző és információszerző programjai aranyat érnek, amelyet államok (leginkább diktatúrák, saját állampolgáraik megfigyelésére) azért vásárolnak meg, mert közvetve hozzájárulnak a hírszerzési információk értékeléséhez, a több terabájtnyi adathalmaz elemzéséhez, a lakosság profilozásához és az üzleti alapú adatbányászathoz.

A cég neve egyébként J.R.R. Tolkien Gyűrűk Ura című regényéből lehet ismerős, ott egy mágikus gömbként jelenítették meg a palantírt, amely annyit jelent, hogy „messzire néz”. A gömb segítségével megfigyelhető és befolyásolható szinte bárki, leginkább a világuralomra törő szereplők tanulmányozták és használták nagy odafigyeléssel.

Fotó: Tűzfalcsoport

A Soros által is tulajdonolt cég ügyfelei leginkább olyan államok, titkosszolgálatok és nagyvállalatok, amelyek szeretnének minél több mindent megtudni az országuk állampolgárairól. Az is nyilvánosan elérhető adat, hogy a cég szoftvereit az FBI és a CIA mellett az amerikai bevándorlási hivatal is használja. Soros milliárdos üzlete többek között hozzájárult olyan projektekhez is, mint az illegális migránsok profilozása, letartóztatása és illegálisan bevándorló gyerekek és szüleik szétválasztása. Ez csak azért érdekes, mert amíg a Soros által megvásárolt hazai és nemzetközi média a migránsok befogadása amellett ágál, addig maga Soros több milliárd forintot fektet olyan cégbe, amely ennek az ellenkezőjét végzi. Természetesen a jutalom, vagyis a nyerészkedés most sem maradt el, ezt a későbbiekben látni fogjuk, hogy milyen formában csapódott le a filantróp bankszámláján.

De térjünk vissza a céghez.

A Palantir Technologies vállalatot 2003-ban alapították, de a New York-i tőzsdére csak 2020 szeptemberében vezették be, és szinte teljesen véletlenül derült ki, hogy a nem feltétlenül a „nyílt társadalmat” és a liberális értékeket közvetítő cégben biza Soros György „filantrópnak” is több mint 175 millió dolláros részesedése van. Ez forintban megközelítőleg 53 milliárdot jelent, amelyből úgy 2 millió 7 ezer koronavírus kimutatására alkalmas tesztet lehet vásárolni.

Miután az amerikai tőzsdefelügyelet nyilvánosságra hozta a Soros György által birtokolt részvények listáját, az amerikai üzletember magyarázatra kényszerült gyanús befektetései miatt.

Először is kiderült, hogy Soros nem most vetett szemet az adatelemzéssel, a kémprogramfejlesztéssel és megfigyeléssel foglalkozó vállaltra, hanem már 2012-ben, amikor ez a technológia még gyerekcipőben járt, amikor a személyes adatok védelme (GDPR és egyebek) nem számított prioritásnak, amikor bizonyos körülmények között szinte büntetlenül meg lehetett figyelni az internet felhasználóit. Sorosék azt is beismerték a nyilatkozatukban, hogy a családi befektetésalap, a Soros Fund Management magánjellegű támogatás keretében finanszírozta a megfigyelésre épülő vállalatot, és annak tőzsdére jegyzésekor jutott hozzá a részvényekhez.

A Palantir mint olyan vállalat, „amely mindent tud rólad” (az amerikai média nevezte így), egyelőre nem kommentálta a Soros-féle ügyletet, azonban a szokatlan médiaérdeklődés és az üzletet körüllengő ellentmondások mindenképp elgondolkodtatták Soros Györgyéket, hiszen bejelentették, hogy eladják részesedésüket. A milliárdosnak dönteni kellett, hogy a jól felépített szerepében marad, amely névleg a nyílt társadalom támogatásáról, a bevándorlás támogatásáról és a diktatúrák elleni harcról szól, vagy vállalja, hogy ő is olyan eszközökhöz folyamodik, mint a kommunista diktatúrák, és a totális megfigyelésen alapuló társadalomban vagy az elvek nélküli anyagiasságban hisz.

Miért jó üzlet Amerikában olyan cégbe fektetni, amely a migránsok kiszűrésében segédkezik? Hát a tőzsdei részesedésért.

A hírverés jót tett a részvénynek, és Sorosnak sikerült megszednie magát ebből a botrányos üzletből is. A médiaérdeklődés felnyomta a részvények árát, így ő már akkor szállt ki belőlük, amikor azok masszívan nyereségessé váltak. Cserbenhagyva ezzel több millió kisbefektetőt, akik csak Soros miatt vásároltak a papírból.

Az látszik, hogy a 90 éves Soros György még mindig aktív, a nyereségért képes beáldozni az elveit is, azonban úgy tűnik, hogy a korára is figyel, hiszen vásárolt prosztata- és botoxrészvényeket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.