Spanyolországban újra meghosszabbítanák a szükségállapotot

A spanyol kormány a három hete tartó szükségállapot újabb kéthetes meghosszabbítását kezdeményezi a parlamentnél – jelentette be a spanyol miniszterelnök madridi online sajtótájékoztatóján szombaton.

Forrás: MTI2020. 04. 04. 19:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: a komoly korlátozásokkal, a többi közt iskolabezárásokkal, lakhelyelhagyási megkötésekkel járó intézkedés bevezetése nem volt hiába, csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, de a szakértők véleménye alapján még több időre van szükség ahhoz, hogy a napi gyógyult esetek száma meghaladja a fertőzöttekét.

Mint mondta, az első cél a járvány csúcsán való túljutás volt, „ennek eléréséhez közel vagyunk”, a következő fázis a terjedés még erőteljesebb mérséklése. „A győzelem minden nappal közelebb van” – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy hetek vannak még hátra a korlátozásokból, amelyek segítenek a járvány leküzdésében, és ennek érdekében további kitartásra, türelemre, fegyelemre kért mindenkit.

Hozzátette: a kormány jövő keddi ülésén fogadja el a szükségállapot április 25-ig tartó kiterjesztését, majd javaslatát beterjeszti a törvényhozásnak.

A spanyol alkotmány értelmében egyszerre legfeljebb 15 napra rendelhető el a szükségállapot, a meghosszabbításához a parlament jóváhagyása szükséges. A spanyol kormány már másodszor él ezzel a lehetőséggel.

Pedro Sánchez kilátásba helyezte a szükségállapot további meghosszabbítását is, amely azonban szerinte már más lesz, mint most, mert vélhetően akkor már valamennyit lehet enyhíteni az elrendelt korlátozásokon. A kormány létrehozott egy szakértői csoportot, amely ennek fokozatos menetrendjén dolgozik.

A miniszterelnök kitért arra, hogy a koronavírus-járvány példátlan gazdasági és társadalmi hatásának következtében Spanyolország eladósodása „nyilvánvalóan” növekedni fog, ezért a gazdaság újraindítása, újraépítése érdekében szándékában áll egyeztetéseket kezdeményezni és paktumot kötni a spanyol parlament pártjaival „ideológiától függetlenül”.

Hangsúlyozta az egység fontosságát országon belül és országon kívül is, az Európai Unió tagjai között. „Az Európai Unió azért létezik, hogy együtt nézzen szembe az ilyen válságokkal” – jegyezte meg.

A spanyol kormányfő kijelentette: számítanak az uniós közösség segítségére a felmerülő adósságokkal szemben, és nem mondanak le arról a javaslatukról, hogy a kárenyhítési intézkedéseket közös kötvénykibocsátással finanszírozzák.

A dél-európai ország több más tagállammal, például Olaszországgal és Franciaországgal együtt képviseli ezt az álláspontot, míg az északi országok Németország és Hollandia vezetésével elegendő segítségnek tartják a lazább költségvetési szabályok elfogadását, az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) forrásainak igénybevételét és az Európai Központi Bank által bejelentett intézkedéseket.

Spanyolországban 12 ezerhez közelít az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, egy nap alatt 809-en vesztették életüket, a legkevesebben az elmúlt egy hét során. Összesen 11 744-en hunytak el a Covid-19 következtében.

A spanyol egészségügyi minisztérium szombati jelentése szerint lassult a fertőzés növekedésének üteme, a vizsgálatok az elmúlt egy napban 7026 új esetet azonosítottak. Csütörtökön számuk 8102, pénteken 7472 volt. Az eddig igazolt összes fertőzés 124 736.

A koronavírus-fertőzésből felgyógyultak száma 3706-tal nőtt szombaton a csütörtöki 3799 és a pénteki 3777 után. Az azonosított esetek közül 34 219-en győzték le a kórt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.