Szabadon távozott a bíboros

Pellt két férfi vádolta meg azzal, hogy gyerekként, még a kilencvenes években szexuálisan zaklatta őket.

2020. 04. 07. 16:46
Vatican Treasurer Cardinal George Pell is surrounded by Australian police as he leaves the Melbourne Magistrates Court in Australia
A bíboros az eljárás során végig tagadta, hogy az események megtörténtek volna Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éves huzavonát követően az ausztrál legfelsőbb bíróság megsemmisítette a George Pell bíboros elleni ítéletet, amelyet gyermekmolesztálásért kapott korábban, így a volt vatikáni kincstárnok szabadon távozhatott a börtönből. Pellt két férfi vádolta meg azzal, hogy gyerekként, még a kilencvenes években szexuálisan zaklatta őket. A bíboros az eljárás során végig tagadta, hogy az események megtörténtek volna, kitalációnak nevezte vádlóinak történetét. Tavaly márciusban Pellt hat év börtönbüntetésre ítélték, amelyből eddig 13 hónapot le is töltött. Tavaly novemberben a bíróság elfogadta a bíboros fellebbezését, így kerülhetett újra elő a per. A tegnap véget ért eljárás a teljes büntetőügyet lezárta, a bíborost minden vádpont alól felmentették, ezért szabadon távozhatott, ahogy törölték nevét a szexuális bűnelkövetők listájáról is. A bíborost korábban elmarasztaló döntés során csak az egyik vádló érveit vették figyelembe, mivel a másik korábban meghalt kábítószer-túladagolásban. A bíró mostani indoklásában jelezte, a vádló egyes állításai ellentmondásban állnak más tanúvallomásokkal, s többekben felmerült a gyanú, hogy a sértett nem szabad akaratából tett vallomást. George Pell a szabadulását követően kijelentette, nem gondol rossz szívvel vádlóira, s a döntés gyógyírt jelent az elmúlt időszak során átélt megpróbáltatásokra.

A bíboros az eljárás során végig tagadta, hogy az események megtörténtek volna
Fotó: Reuters

Ferenc pápa kiemelt ügyként kezeli a papság feddhetetlenségét, különösen a szexuális visszaélések ügyét, amelyek felderítése különösen nehéz az évtizedek távlatából. A pápa úgy döntött, feloldja az egyházi titkosítást az ilyen ügyekben, s megosztja a kapcsolódó dokumentumokat a világi hatóságokkal, hogy tisztázhassák a történteket. Pell bíboros ügye annak természete miatt hatalmas médiafigyelmet kapott öt évvel ezelőtt, különböző civil szervezetek előre kimondták a bűnösségét, így az egyházi vezetőt a médiában úgy állították be, mint a legmagasabb rangú papot, akit elítéltek gyermekmolesztálásért. Ezek a csoportok a legújabb ítélet hallatán csalódottságuknak adtak hangot, s továbbra is biztosak Pell bűnösségében. A büntetőeljárás során a sértett azt állította, Pell a melbourne-i Szent Patrik-székesegyházban, egy misét követően a sekrestyében zaklatta őt és egy másik ministránst, mikor 13 évesek voltak. Az esetnek nem volt tanúja, s a másik férfi se tanúskodhatott 2014-es halála miatt.

George Pellt a Szentszék ideiglenesen elengedte 2018-ban, hogy védekezni tudjon hazájában a vádak ellen, de bíborosi tisztségét megtarthatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.