Szardíniakonzerv a vonaton, katonás fegyelem az étteremben

A koronavírus-járvány második hulláma erőteljesen lecsapott Európára. A Magyar Nemzet kíváncsi volt arra, hogy a különböző európai országok lakosai miként élik meg a jelenlegi helyzetet, mi a véleményük a korlátozásokról és az emberek viselkedéséről. Első rész: Nyugat-Európa.

2020. 10. 18. 6:55
null
Vendégek egy lille-i kávéház teraszán 2020. október 16-án. Másnap kijárási tilalom lépett életbe. Fotó: Michel Spingler Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium

  • Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma (október 16.): 10 448
  • Összes fertőzött száma: 202 151
  • Elhunytak száma: 10 359
  • Hétfőtől egy hónapra bezárnak a vendéglátóegységek és éjféltől reggel ötig tartó kijárási tilalom lép életbe. A kültéri alkoholfogyasztás este nyolc óráig lesz megengedett.

    Emese, Brüsszel: Az új korlátozások értelmében a családon kívül csak egy emberrel lehetünk közvetlen kapcsolatban, ami azt jelenti hogy egy ideig senkit nem hívhatunk át magunkhoz vendégségbe. Aki tud, annak otthon kell dolgoznia. A metró, a villamosok és a buszok ugyanúgy járnak, mint eddig, mindenki maszkot hord. Sok az autó az utakon, ezért gyakoriak a dugók. Úgy látom, az emberek kicsit óvatosabbak lettek pár napja, de ettől függetlenül nincs nagy változás a korábbiakhoz képest, mindenki jön-megy, mint eddig.

    Egyesült Királyság

  • Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma (október 16.): 15 650
  • Összes fertőzött száma: 705 428
  • Elhunytak száma: 43 579
  • Angliára, Skóciára, Walesre és Észak-Írországra külön szabályok vonatkoznak. Angliában új, háromfokozatú készültségi rendszer lépett életbe: a közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal. Londonban magas a készenléti fokozat, e szerint a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben, így egymás lakásaiban és vendéglátóhelyeken sem. Szabadtéren legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő ember tartózkodhat egyszerre egymás társaságában, de a vendéglátóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk. Liverpoolban a nagyon magas szint van érvényben. Itt a bárok, az edzőtermek, a szabadidőközpontok, a fogadóirodák és a kaszinók is bezárnak.

    Tony, Manchester: Itt, Manchesterre a magas készültségi szint az érvényes. Ugyanúgy járunk bevásárolni, a gyermekeim az iskolába és óvodába, mint eddig. Sajnálatos módon nagyon sokan úgy viselkednek, mintha minden rendben lenne. A Facebookon látom, hogy sokan szelfiket készítenek egymás társaságában, a távolságtartásra egyáltalán nem ügyelnek. Sajnos a kormány tájékoztatása sem volt mindig egyértelmű. Szerintem túl gyorsan vetettek véget a tavaszi korlátozásoknak, aztán csodálkoztak, hogy a zsúfolt bárokban mindenki megfertőződött.

    Franciaország

  • Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma (október 16.): 25 086
  • Összes fertőzött száma: 867 197
  • Elhunytak száma: 33 392
  • Kilenc francia nagyvárosban lépett életbe szombat este az éjszakai kijárási tilalom. Legalább négy, de várhatóan hat hétig este kilenc óra és reggel hat óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét. Az este kilenc óra utcán utcára lépőknek előzetesen ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyen megjelölik a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában pénzbüntetés jár. A megjelölt időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania. Kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények mellett az olyan éttermek, amelyek vállalnak házhoz szállítást.

    Anna, Párizs: Itt, Párizs környékén zajlik az élet, a maszkot nagyon sok helyen kötelező viselni. A tánctanfolyamon is maszkban táncolnak. Az egyetemen, ahol tanítok, a diákok az előadásokat is maszkban ülik végig. Ettől függetlenül néhányan az egyetemi étkezdében kapták el a koronavírust. A tömegközlekedésen nagy a zsúfoltság. A munkából hazafelé menet olyan, mintha szardíniásdobozban lennénk. A maszkot ugyan mindenki viseli, mégis szinte lehetetlen nagy távolságot tartani egymástól.

    Olaszország

  • Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma (október 16.): 10 010
  • Összes fertőzött száma: 402 536
  • Elhunytak száma: 36 474
  • Az országos korlátozásokat egyelőre csak helyi szinten szigorítják, ahol a fertőzés terjedése túllépi az egyes reprodukciós értékeket. Az egyelőre harminc napig érvényes rendelkezések között szerepel a bárok, presszók, szórakozóhelyek este kilenc órai bezárása a fiatalok utcai tömörüléseinek felszámolására. Tanácsolt, hogy a lakásokban ne tartózkodjon hatnál több, nem együtt élő személy. Ezzel a házibulikat, népesebb családi összejöveteleket, vendégségeket akarják korlátozni.

    Vera, Como: Az emberek nagyon betartják a szabályokat, ami, az olaszokat ismerve, teljesen meglepő. Valószínűleg nagyon megijedtek az első hullám után, ami érthető. Mindenki hordja a maszkot, betartja a társadalmi távolságtartás szabályait. Az éttermekben mindig van lázmérés, Milánóban például maszkban kell megvárni azt is, míg kihozzák az ételt. A vállalatoknál általában el lehet dönteni, hogy ki akar bejárni, ki szeretne otthon dolgozni. Az irodában is nagyon komolyan veszik a szabályokat, mérik a lázat, kötelező maszkot viselni annak, aki feláll az asztalától. Az iskolákban és az óvodákban is mindenki betartja a szabályokat, az osztályokat elkülönítik egymástól, a szülők nem is mehetnek be az épületbe.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.