Szépkorúaknál sem halálos ítélet a kór

A koronavírus halálozási rátája a 80 év felettieknél a húsz százalékot is meghaladhatja.

2020. 04. 05. 7:45
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Seattle
Gyógyultan távozó páciens Seattle-ben. Életet az éveknek Fotó: David Ryder Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, azt már jól tudjuk. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a szépkorúaknak a fertőzés egyet jelent a halálos ítélettel.

Pontos statisztikákat egyelőre nem lehet készíteni, mindenesetre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai adatokat elemző becslései alapján a halálozási ráta összességében három-négy százalék közötti, miközben a nyolcvan év felettieknél akár a húsz százalékot is meghaladhatja.

A valódi számok azonban jelentősen eltérhetnek ettől: nem minden betegen végeznek tesztet, nem mindenki mutat tüneteket, és azt is nehéz megítélni, hogy a vírus mekkora szerepet játszott az elhalálozásban. Mindent figyelembe véve brit tudósok úgy számolják, a valódi halálozási arány 0,5-1 százalék.

Nem hivatalos elemzésük megerősítette, hogy az idősek a leginkább veszélyeztetettebbek: a koronavírussal megfertőződött 70 és 79 év közöttiek öt százaléka, a nyolcvanévesnél idősebbek csaknem tíz százaléka nem éli túl a betegséget.

Gyógyultan távozó páciens Seattle-ben. Életet az éveknek
Fotó: Reuters

Jelenlegi ismereteink szerint a világ legidősebb koronavírus-túlélője egy 104 esztendős oregoni férfi. Bill Lapschie egy idősek otthonában fertőződött meg, láz mellett csak enyhe tünetei voltak, kórházba sem kellett szállítani és lélegeztetőgépre sem volt szüksége.

– Teljesen felépült. Nagyon is élénk – nyilatkozta a lánya, aki már a 105. születésnapi bulit tervezgeti. – Hogyan sikerült legyőznie a kórt? – faggatta a média a férfit, aki vállatvonva csak annyit felelt, fogalma sincs, ő csak üldögélt. Nem ez volt az első eset, hogy 104 éve alatt veszélybe került az élete: 1916-ban látta meg a napvilágot, így a spanyolnátha tombolását is átvészelte, majd a II. világháborúban szolgált az amerikai hadseregben. Nincs sokkal lemaradva az ezüstérmes sem.

Kínában, a vírus kiindulópontjaként számontartott Vuhanban a 103 éves Csang Kuang-fen gyógyult fel a fertőzésből. Az agg nőt súlyos állapotban szállították kórházba, ám mindössze hat nap kezelés után negatív teszttel távozhatott. Az orvosok szerint gyors felépülését elsősorban annak köszönhette, hogy hajlott kora ellenére nem szenvedett súlyos krónikus betegségben.

A teheráni állami média jelentése szerint Iránban ugyancsak kigyógyult a Covid-19-ből egy 103 esztendős asszony, előtte pedig egy 91 éves férfi győzte le a kórt. Bár ebben a mezőnyben ő fiatalnak számít, példája azért is kiemelkedő, mert magas vérnyomással és asztmával is küzdött. Olaszországban egy 101 éves férfi csodába illő felépülése csillantotta fel a reményt, amikor az orvosoknak már azt kell mérlegel­niük, ki esélyesebb a túlélésre. A médiában csak P. úrnak nevezett férfi Rimini városában került kórházba, ápolói pedig szinte már lemondtak róla, amikor állapota javulni kezdett. Az olasz statisztikák szerint a vírusban meghaltak 86 százaléka hetven év feletti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.