Szijjártó: Kárpátalját közös sikertörténetté kell tennünk

– A szélsőséges elemeket ki kell iktatni a magyar–ukrán kapcsolatokból – fogalmazott a miniszter Kijevben.

2021. 01. 27. 12:49
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Linde Gáz Magyarország Zrt. beruházásbejelentésén Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijevben tartott sajtótájékoztatót a mai napon Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, miután megbeszélést folytattak az ukrán–magyar kapcsolatokról.

A sajtóesemény kezdetén Dmitro Kuleba kijelentette: nagyon hálás azért, hogy a tavaly év végén bekövetkezett negatív események ellenére Szijjártó hajlandó volt ellátogatni hozzájuk a konstruktív párbeszéd kialakításának érdekében. Az ukrán diplomácia vezetője hozzátette, hogy a mai napon partnerekként és barátokként tárgyaltak, akik keresik a közös megoldásokat.

Szijjártó Péter elmondta: abban a reményben érkezett, hogy őszintén és nyíltan beszéljenek a két ország közötti kapcsolatról, amely az elmúlt időszakban nem jó irányba fejlődött. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a mai találkozó eredményes volt abból a szempontból, hogy megállítsák a kapcsolatok romlását és jó irányba fordítsák a folyamatokat.

– Ukrajnában tudjátok, hogy nekünk fontos a kárpátaljai magyar közösség, de mi erre a közösségre úgy tekintünk, mint egy összekötő kapocs, egy erőforrás a két nemzet együttműködése és jó kapcsolata szempontjából. Ezért, amikor mi támogatjuk a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget, azzal mi a hitünk szerint erősítjük a magyar–ukrán együttműködést

– hangsúlyozta Szijjártó, megemlítve azt is, hogy a magyar állam mindig kiállt Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, ami értelmetlenné teszi a kárpátaljai közösségre irányuló szeparatizmussal kapcsolatos vádakat.

– Egyetértek Dmitróval abban, hogy Kárpátalját közös sikertörténetté kell tennünk, és Magyarország készen áll ennek a sikertörténetnek a további építésére, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt

– nyilatkozta Szijjártó arra utalva, hogy elkészültek a záhonyi Tisza-híd felújítási tervei, és továbbra is napirendi pont a Nagyhódos és Nagypalád közötti határátkelő megnyitása.

– Továbbra is készen állunk ötvenmillió eurónyi hitellel támogatni a kárpátaljai útépítéseket. Eddig összesen 16 milliárd forinttal támogattunk 34 ezer kárpátaljai gazdasági pályázatot, aminek köszönhetően 22 milliárd forintnyi fejlesztés jött létre Kárpátalján – tette hozzá Szijjártó, folytatva a felsorolást:

– Kárpátalja új kormányzójának a mai napon megerősítettem, hogy készen állunk az M3-as és az M34-es autópálya elvezetésére az ukrán határig, és készek vagyunk részt venni a túloldali infrastruktúra megépítésében is.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy a magyar–ukrán kapcsolatokban az elmúlt években feszültséget keltő oktatási törvényt illetően egy oktatási munkacsoport felállításával közös munkába kezd a két ország.

Kifejtette, hogy ha a munkacsoport konzultációja sikeres tud lenni, sok bizonytalansági tényezőt ki tudnak iktatni a kétoldalú kapcsolatokból, például azt, hogy mi lesz azzal a negyven, részben vagy teljes egészében magyar nyelvű középiskolával, amelyek ötvenezernél kevesebb lakosú településeken működnek, vagy hogy mi lesz a magyarnyelv-órák számával.

Hangsúlyozta, hogy ha ezeken az egyeztetéseken megoldást találnak, akkor „nagyon komoly teher kerülhet le” a kétoldalú kapcsolatokról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.