Szijjártó Péter: Magyarország és Horvátország együttműködése rendkívül fontos

Magyarország és Horvátország együttműködése rendkívül fontos mindkét nemzet számára, ugyanakkor Budapest sokszor érzi úgy, hogy a horvát politikai vezetők részéről nem találkozik túl nagy lelkesedéssel, amikor a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről van szó – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Zágrábban.

Forrás: MTI2020. 03. 05. 14:03
SZIJJÁRTÓ Péter
Zágráb, 2020. március 5. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, miután Snježana Prijiæ-Samaržija, a Rijekai Egyetem rektorával aláírta a magyar lektorátus nyitásáról szóló megállapodást Zágrábban 2020. március 5-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás Fotó: KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezett a horvát fővárosba, ahol együttműködési megállapodást írt alá a rijekai egyetemmel a magyar nyelv és kultúra oktatásáról, valamint több kétoldalú tárgyalást is folytatott.

Kiemelte: Magyarország számára Horvátország rendkívül fontos partner, ugyanakkor jogosan van az embereknek az az érzése, hogy sokkal többet is profitálhatnánk a Horvátországgal való együttműködésből.

Tavaly megdőlt a kereskedelmi forgalom rekordja 2,5 milliárd euró fölötti teljesítménnyel, több mint 640 ezer magyar ment nyaralni Horvátországba, és azok után, hogy Horvátország az elsőszámú beruházási célpontja a magyar tőkének, világosan látszik, hogy a politikának is fel kéne vennie a tempót – fogalmazott Szijjártó Péter.

- Amennyiben a horvát kormány egy kicsit aktívabb lenne a jövőben, akkor mind a magyar, mind a horvát gazdaság, mind pedig a magyar és horvát emberek, sokkal többet tudnának profitálni a kétoldalú kapcsolatrendszerből – húzta alá.

Szijjártó Péter jelezte: a nap folyamán két lépést tettek előre.

A rijekai egyetem Horvátország három legjobb egyeteme közé tartozik, és szeptembertől magyar nyelvi és kulturális képzést indítanak magyar lektor részvételével. Ezáltal már a harmadik horvátországi egyetemen lesz biztosított a magyar nyelv és kultúra oktatása – mondta. A zágrábi és az eszéki egyetemeken összesen 125 egyetemi hallgató tanul a magyar tanszékeken.

- Fiume fontos szerepet játszik a magyar-horvát kapcsolatokban. A Mol Nyrt. nemrégiben egy óriási, 540 millió eurós finomító felújító beruházásról döntött, és mivel sok magyar látogatja ezt a térséget, Magyarország hamarosan engedélyt fog kérni a horvát kormánytól arra, hogy egy konzuli képviseletet működtessünk a városban, ahol nemrég egy magyar ház is megkezdte működését – tette hozzá.

A miniszter szerint rendkívül fontos a két ország közötti összeköttetés javítását is.

- Hiszen úgy döntöttünk kereskedelmi rekordot, és úgy jön magyar tőke Horvátországba, hogy a 350 kilométeres határszakaszon csak hét legális átkelési lehetőség van – hangsúlyozta. Ötven kilométer az átlagos távolság az átkelési lehetőségek között, míg Nyugat-Európában ez 2,5-3 kilométer. Világosan látszik, hogy ez egy tarthatatlan, versenyképtelen helyzet – mutatott rá.

Mint mondta, többször kezdeményezték a horvát kormánynál, hogy növeljék a határátkelőhelyek számát, most pedig megállapodtak abban, hogy Magyarország megépíti az M6 autópályát, Horvátország pedig befejezi gyorsforgalmi útját a határig. A projektnek 2023-ig kell elkészülnie.

Két kisforgalmú határátkelőhelyet is nyitnak a közeljövőben, valamint Murakeresztúrnál elkezdik a Mura-híd tervezését. Fejlesztik továbbá a vasúti kapcsolatok, Budapest-Eszék és Budapest-Split vasútvonalon. – Ezzel Magyarország, a magyar gazdaság és magyar emberek számára számos könnyítést érünk el azáltal, hogy a két ország határán sokkal gyakrabban és könnyebben lehessen majd átkelni – fejtette ki Szijjártó Péter.

A határ menti közlekedésfejlesztésről délután írt alá megállapodást a miniszter Oleg Butković horvát tengeri, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszterrel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.