Szijjártó Péter: Provokációt követett el Kijev a hét végén

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton közölte, hogy másfél évre kitiltották Ukrajnából.

Magyar Nemzet
2019. 04. 09. 11:12
A Ukrainian border guard checks a car at the crossing point Pletenivka near the border with Russia, in the Kharkiv region
Ellenőrzés egy ukrajnai átkelőn. Kelemen Hunort kitiltották Fotó: Valentyn Ogirenko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi adminisztrációval semmi remény az előrelépésre – jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, amikor tárcája bekérette a budapesti ukrán nagykövetet Kelemen Hunor Ukrajnából való kitiltása miatt.

– A lépés a magyarok és a románok ellen elkövetett provokáció, amely nem véletlen, ugyanis a román és a magyar kormány szólalt fel a leghatározottabban az Ukrajna területén élő saját nemzeti közösségeik védelme érdekében – idézte az MTI Szijjártót. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai elnökválasztás április 21-én sorra kerülő második fordulóját követően nemcsak Magyarországon lesz ukránbarát kormány, hanem Ukrajnában is magyarbarát adminisztráció jön létre.

Ellenőrzés egy ukrajnai átkelőn. Kelemen Hunort kitiltották
Fotó: Reuters

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton közölte, hogy másfél évre kitiltották Ukrajnából. Az RMDSZ vezetője Ungvárra szeretett volna eljutni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megalapításának harmincadik évfordulójára, de az ukrán határon egyórás várakozás és ellenőrzés után közölték vele, hogy nem léphet be az országba. Magyarázatot azonban nem adtak erre.

Az erdélyi magyar politikus a magyar közmédiának nyilatkozva hétfőn azt mondta, kitiltása hátterében a kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásai állhatnak. Az RMDSZ elnöke elmondta: soha nem sértette meg az ukrán államot, akkor sem, amikor két éve – több román képviselőhöz hasonlóan – maga is határozottan szót emelt az anyanyelvű oktatást korlátozó új ukrán oktatási törvény ellen. Kelemen az Európai Néppárt (EPP) vezetőit arra kérte, figyelmeztessék Petro Porosenko ukrán elnököt – akinek a pártja megfigyelői státust kapott az EPP-ben, és a tagfelvételét várja –, hogy eljárásuk minden tűréshatárt túllép.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.