Szlovákiában is megjelent az Angliában azonosított mutáció

Rendkívül szigorú intézkedések léptek életbe január elsejétől, a kórházak összeomlásától tartanak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, ma7.sk2021. 01. 05. 9:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában is megerősítették a koronavírus új, elsőként Anglia déli területein terjedni kezdett változatának jelenlétét – jelentette be Marek Krajčí egészségügyi miniszter. A tárcavezető arról számolt be, hogy az ország keleti részében lévő nagymihályi járásból származó néhány mintában sikerült kimutatniuk az új változatot, amelyet angol törzsnek nevezett. Krajčí már a karácsonyi ünnepeket megelőzően valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban, de ezt csak most sikerült ténylegesen bizonyítani. Szlovákiában mindenkinek karanténba kell vonulnia, aki az Egyesült Királyságból érkezik az országba.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerint vasárnap több mint háromezer PCR-típusú tesztet végeztek el Szlovákiában, és ezek alapján 636 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban az új fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és decemberben további emelkedésnek indult.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma december elején emelkedett átlagosan napi kétezer fölé, az elmúlt egy hétben pedig háromezer körül volt.

A rekordot jelentő napi esetszámot december 31-én rögzítették 6315 igazolt fertőzöttel.

Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 188 ezer személynél mutatták ki a koronavírust. Jelenleg 2771 fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 2521 halálesetet tulajdonítanak a kórnak. Marek Krajčí figyelmeztetett, hogy

a szlovák kórházakban komoly, ha nem egyenesen kritikus a helyzet.

A koronavírus terjedésének feltartóztatására bevezetett kijárási korlátozások szigorítását január elsejével vezette be Szlovákia: nem találkozhatnak a különböző háztartásokhoz tartozó emberek családlátogatás keretében sem, ezenfelül csak rendkívül indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyük szerinti megyéket. Az intézkedések egyelőre január 24-ig maradnak hatályban.

– Sajnos sok ember jön-megy, látogatja egymást, a kórházak pedig összeomlanak

– hangoztatta Igor Matovič miniszterelnök.

A kijárási korlátozások alóli kivételt az üzleti tevékenység, illetve a munkavégzés jelenti, amennyiben azt nem lehet otthonról végezni. További kivétel a létszükségleti cikkek – például élelmiszer, gyógyszer – vásárlása, a banki, illetve biztosítási ügyintézés, a sürgős orvosi ellátás, egy közeli hozzátartozó gondozása. A templomokat bezárják, a nyílt utcán tilos lesz az ételfogyasztás, az éttermekből csak otthoni fogyasztásra vihető étel.

Jövő hétfőtől az összes iskola távoktatásra tér át. Csak az óvodák lesznek nyitva, de csak azon szülők gyermekei számára, akik létfontosságú területen dolgoznak, vagy akik munkájuk jellegéből adódóan nem dolgozhatnak otthon, így be kell járniuk a munkahelyükre.

– Az iskolák jövő heti megnyitása rendkívül kockázatos

– jelentette ki Branislav Gröhling oktatási miniszter. A zárlat után, január 25-től azonban már megszokott módon fognak működni az óvodák, illetve az alapiskolák alsó tagozatai. Az oktatási tárca azt javasolja az óvodáknak és az alapiskolák alsó tagozatainak, hogy teszteljék le az alkalmazottakat és a szülőket.

Tegnap és ma további 76 ezer adag, koronavírus elleni vakcinát szállított, illetve szállít Szlovákiába az amerikai Pfizer társaság.

Az első tízezer adag még tavaly december 26-án érkezett Szlovákiába, és aznap meg is kezdődött az oltási kampány. Az egészségügyi minisztérium szerint eddig csaknem öt és fél ezer embert oltottak be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.