Szocialista bosszú a varsói kabineten?

Az EP egyes frakciói felrúgták a sokéves konszenzust, amikor foglalkoztatási és szociális bizottság elnöki posztjára második nekifutásra sem választották meg Beata Szydlot.

2019. 07. 17. 12:18
Poland's Prime Minister Beata Szydlo arrives at the EU summit meeting in Brussels
EU-SUMMIT/ Fotó: Dario Pignatelli Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) egyes frakciói felrúgták a sokéves konszenzust, amikor az EP foglalkoztatási és szociális bizottságának elnöki posztjára második nekifutásra sem választották meg Beata Szydlo (képünkön) EP-képviselőt, Lengyelország egykori miniszterelnökét – erről Mateusz Morawiecki jelenlegi lengyel kormányfő beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

Fotó: Reuters

A lengyel kormánypárti Jog és Igazságosság (PiS) politikusát, Szydlót pártcsaládja, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelölte a szóban forgó posztra, ám a foglalkoztatási bizottságban csupán 19 képviselő támogatta őt, 34-en ellenezték.

Egyes EP-frakciók ezzel nem tettek eleget az előzetes egyeztetéseken elért megállapodásnak, amelyen elosztották egymás között az EP-bizottsági pozíciókat. Mivel a szavazás titkos volt, feltehetőleg csak az ECR és a Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt képviselői mondtak igent Szydlo jelöltségére. Mateusz Morawiecki szerint más pártcsaládok „sajnos nem tartották magukat az EP-ben érvényes elvhez”.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság elnöke a PAP hírügynökségnek kedden adott interjúban meglepőnek nevezte Szydlo jelöltségének másodszori leszavazását.

„A legmagasabb szintű megállapodások voltak erről” – jelentette ki. Szerinte Szydlo ­egyszerűen azért fizet, mert egy katolikus ország képviselője, és keresztény értékeket vall. A PiS más politikusai szerint Szydlón a szocialisták álltak bosszút azért, mert Lengyelország azon országok egyike volt, amely korábban megakadályozta Frans Timmermans, a szociáldemokrata pártcsalád csúcsjelöltjének megválasztását az Európai Bizottság elnökévé – írta az MTI.

Litván támogatás

Elutasította a Lengyelországgal szemben a jogállamiság helyzete miatt esetleg kivetendő uniós szankciókat Gitanas Nauseda új litván elnök tegnap Varsóban, az Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen megtartott sajtóértekezleten. Nau­seda leszögezte: „valakinek az elmarasztalása előtt jól kellene megismerni a helyzetet”. Az össztűz alá került lengyel bírósági reform célja szerinte a korrupció és az igazságügyben megnyilvánuló nómenklatúra-jelenségek elleni harc volt. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.