Szörnyű bűnnek tartja Drezda bombázását a brit veterán

A második világháború végén Drezdában hadifogolyként élte meg a város szőnyegbombázását Victor Gregg. A százéves brit veterán egy rádióműsorban mesélt élményeiről.

Forrás: HIRADO.HU2020. 02. 13. 17:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháború végén Drezdában hadifogolyként élte meg a város szőnyegbombázását Victor Gregg. A százéves brit veterán egy rádióműsorban mesélt élményeiről.

Nincs mentség Drezda bombázására. Hat évig voltam a háborúban, és több száz embert láttam meghalni, láttam holttesteket a földön, de semmi sem készített fel arra, ami abban a városban rám várt – idézte a Good Morning Britain reggeli műsorában meghívott háborús veteránt a Daily Mail.

A brit és az amerikai légierő éppen 75 éve, 1945. február 13-án éjszakától február 15-ig hajtotta végre Drezda ellen a második világháború egyik legpusztítóbb légitámadását. Az Elba Firenzéjeként emlegetett szászországi város nagy része megsemmisült, a lángtengerben több tízezer ember lelte halálát.

Gregg szerint a bombázás egy aljas és gonosz cselekedet volt, amiért Clement Attlee védelmi minisztert és Winston Churchill kormányfőt hibáztatta. „Mindez miért?” – tette fel a kérdést. „Hogy megmutassuk az oroszoknak. hogy milyen erősek vagyunk? Mi voltunk a jó fiúk, nem kellett volna lealacsonyítanunk magunkat erre a szintre. Még bocsánatot sem kértek hivatalosan” – fogalmazott.

Victor Gregg hadifogolyként szintén halálra volt ítélve a német városban, de túlélte a bombázásokat.

Egy túlélő története címmel jelent meg könyve pár évvel ezelőtt. Gregg ebben saját tapasztalatairól számol be és borzalmas beszámolókat tár az olvasók elé, többek között a foszforbombákkal végrehajtott támadások hatásairól – írja a Hírado.hu.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.