Szöulban nem tudnak Kim betegségéről

Egymásnak ellentmondó találgatások kaptak lábra Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egészségi állapotáról, miután észak-koreai menekültek elhíresztelték, hogy szívműtéten esett át. Az amerikai hírszerzés szerint állapota válságos. Tegnap viszont hivatalos dél-koreai források cáfolták, hogy komolyabb baja lenne Kimnek.

Mártonffy Attila
2020. 04. 21. 16:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítólag szívműtéten esett át Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az amerikai és a dél-koreai média egybehangzó tegnapi jelentései szerint. A CNN hírtelevízió pedig egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesre hivatkozva azt jelentette, hogy Kim komoly veszélyben van a beavatkozás után, valamint az Egyesült Államokban vizsgálják az ezzel kapcsolatos hírszerzési információkat. Hivatalos forrásból ezeket a híreket nem erősítették meg sem Washingtonban, sem Szöulban, sem Pekingben.

A találgatások azután kaptak lábra, hogy Kim Dzsong Un nem jelent meg április 15-én nagyapja, az észak-koreai államot megalapító Kim Ir Szen születésnapjáról megemlékező ünnepségen. Ezt követően az észak-koreai menekültek által Dél-Koreában működtetett Daily NK azt jelentette, hogy Kim szív- és érrendszeri műtéten esett át, amely elhízottság, láncdohányzás és munka miatti kimerültség okán vált szükségessé. A vezető állítólag egy a félsziget keleti partjainál fekvő, Hjangszan megyei üdülőközpont kórházában lábadozik.

Míg hétfőn a Kim állapotáról szóló híreszteléseket független források sem tudták megerősíteni, tegnap két dél-koreai kormányzati forrás is közölte, Kim Dzsong Un nem súlyos beteg, az állapotáról szóló korábbi híradások nem felelnek meg a valóságnak. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a szöuli elnöki Kék Ház nem számolt be északról származó szokatlan eseményekről. Phenjani hivatalos jelentésekből leszűrhetően Kim utoljára április 11-én mutatkozott nyilvánosan a Koreai Munkapárt politikai bizottságának ülésén. Ezen az összejövetelen állítólag a koronavírus beszivárgásának megakadályozásával kapcsolatos szigorú intézkedések meghozataláról volt szó.

A távirati iroda ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy Kim 2011 végén történt hatalomra lépése óta minden évben ellátogatott az ünnepség napján a Kumszuszan-emlékpalotába, amely egyúttal apja, Kim Dzsong Il mauzóleumaként is szolgál. Elemzők úgy vélik, az idei látogatás a koronavírus-járvány miatt maradhatott el. Noha Észak-Korea eddig hivatalosan egyetlen fertőzést sem erősített meg, számos külföldi megfigyelő arra gyanakszik, hogy a phenjani vezetés eltussolja a már kirobbant járványt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.