Szükségállapot Csehországban, vészhelyzet Szlovákiában

Októbertől szigorító intézkedéseket vezetnek be a fertőzöttek számának drasztikus emelkedése miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 09. 30. 18:07
Visegrad Group summit at Lednice Chateau
Slovakia's Prime Minister Igor Matovic is welcomed by Czech Republic's Prime Minister Andrej Babis as he arrives at the summit of the Visegrad Group (V4) countries at Lednice Chateau, following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in the village of Lednice, Czech Republic, June 11, 2020. REUTERS/David W Cerny - RC2W6H9TC8S8 Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükségállapotot vezetnek be Csehországban és vészhelyzetet hirdetnek Szlovákiában a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt. Szlovákiában holnap lép életbe a 45 napos intézkedés, Csehországban pedig arról döntött a kormány, hogy ez az időszak hétfőn fog kezdődni és 30 napig tart majd.

– A vészhelyzet egyelőre másfél hónapig marad érvényben, és annak esetleges meghosszabbításáról az egészségügyi helyzet fényében döntenek majd – tette közzé közösségi oldalán Igor Matovič szlovák kormányfő a mai üléssel kapcsolatban.

Szlovákiában márciusban hirdettek rendkívüli vészhelyzetet a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, majd néhány nappal később a rendkívüli helyzetet az egészségügyre is kiterjesztették. Az októbertől életbe lépő szükségállapot szélesebb körű intézkedéseket tesz lehetővé, mint a korábbi intézkedések.

A kormány központi válságstábja hétfőn döntött a járványügyi intézkedések szigorítása mellett. Ezek közé tartozik, hogy a tömegrendezvényeken maximum ötven fő vehet részt, továbbá a vendégek és vásárlók számát is korlátozzák a vendéglátóhelyeken és az üzletekben. A szájmaszkok viselésére vonatkozó rendelkezések is szigorodnak, kül- és beltéren kötelező a viselésük, amennyiben nem tartható fenn legalább kétméteres távolság az emberek között.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közzétett adatai szerint 567 új fertőzöttet regisztráltak, az országban az utóbbi három hétben emelkedett meg drasztikusan a napi fertőzöttek száma.

– A szükségállapot bevezetése nélkül október végére annyira megnőhetne a betegek száma, hogy az veszélyeztetné az egészségügyi intézetek, elsősorban a kórházak kapacitását – nyilatkozta Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, akinek nyomására hamarosan életbe lép a szükségállapot.

A politikus azzal indokolta az intézkedés szükségességét, hogy csak így lehet gyorsan és hatékonyan fellépni a járvány további terjedése ellen. A miniszter arra is rámutatott, hogy a kórházak kapacitását jelentősen befolyásolja az egészségügyi személyzet aránylag nagymértékű megbetegedése, valamint az őket érintő karantén is. A sajtóhírek szerint mintegy 1700 egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív, és több ezren vannak karanténban. A parlamenti vita során az ellenzék nem állt Prymula javaslata mellé, bírálták a kormány lépéseit.

Hétfőn egyúttal újabb óvintézkedések lépnek életbe. A leginkább veszélyeztetett régiókban két hétre bezárják a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra, a sportrendezvényeket pedig kizárólag nézők nélkül tarthatják meg a szervezők. A cseh kórházakban jelenleg 976 beteget kezelnek, köztük 173-an vannak intenzív osztályon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.