Terror: hibáztak a brit hatóságok

Pártpolitikai kérdést csináltak Nagy-Britanniában a pénteki késeléses terrortámadásból. A szigetország utcáin jelenleg is több tucat, idő előtt szabadult dzsihadista járkálhat. A merénylőről az is kiderült: korábban kikérte magának, hogy terroristának nevezzék.

Judi Tamara
2019. 12. 02. 6:48
Forensic officers walk outside a property, which is being searched in connection with stabbing on London Bridge, in Stoke-on-Trent
Helyszínelők tartanak házkutatást a közép-angliai Stoke városában a pénteki terrortámadással összefüggésben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni terrortámadás nyomán kialakult közfelháborodás és a jelenleg is tartó választási kampány is hozzájárul ahhoz, hogy Nagy-Britanniában sürgősséggel felülvizsgálják a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezését.

Ezt Boris Johnson miniszterelnök jelentette be tegnap a BBC-nek nyilatkozva. A kormányfő visszataszítónak nevezte, hogy a terrorista Usman Khan mindössze nyolc fogságban töltött év után szabadon járkálhatott a brit főváros utcáin. Johnson 74-re becsülte azoknak a bűnözőknek a számát, akik a késelőhöz hasonlóan terrorizmus vádja miatt kerültek rács mögé, de idő előtt szabadultak.

A londoni igazságügyi tárca még tegnap megerősítette ezt az adatot.

Lapunk is beszámolt róla, hogy péntek kora délután késeléses merénylet történt a brit főváros központjában, a London-híd közelében. A támadásban két ember életét vesztette, hárman megsebesültek, a késelővel pedig a kiérkező rendőrök végeztek.

A hét végén a 28 éves Usman Khanként azonosították a merénylőt, akit a brit hatóságok nagyon jól ismertek: az al-Kaida terrorszervezet kötelékébe tartozó férfit 2013-ban ítélték el, mert társaival együtt robbantásos merényletet tervezett a Londoni Értéktőzsde ellen. A brit szabályozás ugyanakkor megengedte, hogy Khan már tavaly decemberben – a vizsgálati fogságban töltött idővel együtt nyolc év után, szigorú feltételek mellett – szabaduljon.

– Miniszterelnökként mindent megteszek annak érdekében, hogy az erőszakos, szexuális és terrorista cselekmények elkövetői ne szabadulhassanak majd idő előtt – szorgalmazta a BBC-n Johnson, az egykori baloldali kormányokra mutogatva a Khan szabadulását is lehetővé tevő szabálymódosításért. Tegnap Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője is megszólalt az ügyben. Ő részben épp a konzervatív kormány forráscsökkentésével magyarázta a terrortámadást. A választási kampány hajrájában mindkét pártvezető megkapta, hogy átpolitizálják a tragédiát.

Helyszínelők tartanak házkutatást a közép-angliai Stoke városában a pénteki támadással összefüggésben
Fotó: Reuters

A támadás körülményeiről is egyre több információ lát napvilágot. Khan péntek délután a Cambridge-i Egyetemhez tartozó rehabilitációs program előadásán vett részt, mielőtt gyilkolni kezdett. A London-hídnál végzett a program 25 éves koordinátorával, illetve az intézmény egy másik volt hallgatójával, egy 23 éves lánnyal, aki korábban szintén az előadáson volt. A brit sajtóban egyébként megszellőztették a terrorista évekkel ezelőtt a hatóságoknak írt levelét, amelyben azt bizonygatta, hogy már nem jelent veszélyt a társadalomra, és „ jó muszlimként és britként” szeretne élni. A BBC pedig egy 2008-as felvételt mutatott be, amelyen Usman Khan kikéri magának, hogy terroristának nevezzék.

Hajléktalan késelt

Feltehetőleg nem terrorista indíttatásból késeltek meg három tizenévest pénteken Hágában – erről a NOS holland közszolgáltató tudósított rendőrségi forrásokra hivatkozva. A holland nagyvárosban mind­össze órákkal a pénteki londoni terrorcselekmény után történt késelés: egy negyvenes-ötvenes éveiben járó férfi egy 13 éves fiút, illetve két 15 éves lányt szúrt meg Hága népszerű bevásárlóutcáján. Az észak-afrikai származású elkövető a szemtanúk szerint villámgyorsan elmenekült a helyszínről, amely a black friday miatt zsúfolásig volt emberekkel. A hét végén egy hajléktalanszállón találtak rá, és letartóztatták. A rendőrség tovább nyomoz az ügyben, egyelőre ugyanis nem világos, hogy a férfi miért késelt. A megszúrt tizenévesek már elhagyhatták a kórházat. A fiatalok nem ismerik egymást, és megerősítették, hogy a bebörtönzött férfi nem célzottan, hanem véletlenszerűen támadt rájuk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.