Több halálos áldozata is van egy kelet-ukrajnai erdőtűznek

Mintegy nyolcvan hektáros területen több mint százhúsz házat perzseltek fel a lángok, a kilenc sérülten kívül hat halottat is követelve.

Forrás: MTI2020. 07. 08. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatan meghaltak és kilencen megsérültek a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében tomboló erdőtűzben – közölték a helyi ukrán hatóságok.

Mintegy nyolcvan hektáros területen több mint százhúsz házat perzseltek fel a lángok, amelyeket körülbelül ezer tűzoltó, önkéntes és nemzeti gárdista igyekszik eloltani két repülőgép segítségével – mondta el Arszen Avakov ukrán belügyminiszter kedden. A hatóságok nem zárják ki, hogy gyújtogatás történt a területen, amely körülbelül húsz kilométerre található az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között húzódó frontvonaltól.

A tűzoltóknak sikerült egy időre megfékezniük a lángok terjedését, de a tűz kedd reggel új erőre kapott a hőség és a szeles időjárás miatt.

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó az NV rádióadónak elmondta: a hatóságok elkezdték kimenekíteni az embereket az érintett területről. Néhány idősebb ember azonban megtagadta a kiköltözést, mondván, „itt születtünk, itt akarunk meghalni is” – tette hozzá a megyei vezető.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácskozást hívott össze több tisztségviselő – köztük a belügyminiszter – részvételével a kialakult helyzet megvitatására.

Ukrajnában napok óta hőség tombol. Szakértői előrejelzések szerint a jövőben gyakrabban lehet hőségre, viharokra, erdőtüzekre számítani az országban az éghajlatváltozás miatt.

Tavasszal 66 ezer hektárt perzselt fel a tűz az 1986-ban súlyos nukleáris balesetet szenvedett csernobili atomerőmű környékén, Ukrajna északi részén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.