Több ezer ember részesült közkegyelemben Mianmarban

Elnöki kegyelemben részesült 6520 elítélt Mianmarban, és már kedden elhagyhatják a börtönt – tudatta kedden a mianmari államfői hivatal.

Forrás: MTI2019. 05. 07. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mianmarban bevett gyakorlat, hogy az elnök a hagyományos burmai újév, április 17. környékén amnesztiában részesít embereket. A múlt hónapban is több ezren szabadultak ki így.

A kegyelemben részesítettek között van a Reuters hírügynökség két újságírója, Va Lon és Kjav Szo O is, akiket államtitoksértés miatt ítéltek hét év börtönre. A két újságíró a mianmari hadsereg által a rohingja muszlimok ellen elkövetett bűnökről írt exkluzív tudósítást. 2017 decemberében tartóztatták le őket, mert munkájuk során bizalmas dokumentumokhoz jutottak. Ügyvédeik szerint a hatóságok tudatosan és tervezetten csapdába csalták őket, hogy ne tudjanak beszámolni mindarról, amit kiderítettek.

Szemtanúk a helyszínen lévő tudósítóknak meg is erősítették, hogy a két újságíró már el is hagyta a börtönt. Több mint 500 napot kellett rács mögött tölteniük.

A mianmari hadsereg 2017-ben nagyszabású tisztogató akciót kezdett az Arakán államban élő rohingják ellen, miután helyi muszlim fegyveresek több rendőrőrsöt megtámadtak. Jogvédő szervezetek szerint a hadsereg háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint pedig ami történt, az az etnikai tisztogatás iskolapéldája.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.