Több tucat muszlim imádkozott Dániában az új-zélandi terrortámadás áldozataira emlékezve

Mintegy kétszáz muszlim imádkozott pénteken a dán parlament épületével szemben a Hizb ut-Tahrír (HuT) iszlamista mozgalom szervezésében az egy héttel ezelőtt két új-zélandi mecset ellen végrehajtott terrortámadás áldozataira emlékezve.

Forrás: MTI2019. 03. 22. 20:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamara székhelyéül szolgáló Christiansborg palota előtti téren megjelent további mintegy 20 ember, kezükben dán és izraeli zászlókkal, illetve muszlimellenes transzparensekkel, és a HuT betiltását követelték.

A hatóságok engedélyével bíró, a rendőrök erőteljes jelenléte mellett zajló esemény incidensek nélkül ért véget, bár a HuT-ellenes tüntetők némelyike kifütyülte az egybegyűlteket, és azt kiabálta: „Kifelé Dániából!”.

A pénteki muszlim ima során az imám azzal vádolt politikusokat, hogy megosztottságot hoztak létre a muszlimok és a többi dán lakos között, és iszlám országok elleni bűncselekményekkel vádolta őket, utalásul arra, hogy Dánia csapatokat küldött Irakba, Afganisztánba, Líbiába és Szíriába.

Az esemény után a HuT elleni tiltakozásra felhívó Stram Kurs nevű szélsőjobboldali csoportosulás elégette a Korán egy példányát néhány száz méterre a parlamenttől, ami felfordulást okozott, a rendőrségnek közbe kellett lépnie. A tüntetők között voltak a liberális-konzervatív kormánykoalíciót kívülről támogató, Dán Néppárt (DF) nevű jobboldali populista párt ifjúsági tagozatának egyes tagjai is.

A HuT egy ellentmondásos szervezet, amelynek célja egy nagy iszlám kalifátus létrehozása Közép-Ázsiában. A cél eléréséhez elfogadható eszköznek tartja az erőszakot, antiszemita propagandát terjeszt, Izrael megsemmisítésére és zsidók legyilkolására buzdít. Számos európai országban betiltották, köztük Németországban és Oroszországban.

Eközben a szomszédos Svédországban néhány száz ember élőláncot formált a főváros, Stockholm fő mecsete köré, hogy jelképesen támogatásáról biztosítsa az új-zélandi terrortámadás áldozatait. A résztvevők között voltak muszlimok, svéd lutheránusok, zsidók és ateisták is. Az egyik jelenlévő transzparensén az alábbi felirat volt olvasható: „Veletek vagyunk.”

Új-Zélandon március 15-én hajtott végre terrortámadást egy ausztrál állampolgárságú férfi két mecset ellen; a lövöldözésben 50 hívő halt meg. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes néhány perccel a merénylet előtt 74 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben egyebek között azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.