Több tucat rab halt éhen egy kongói börtönben

Forrás: MTI2020. 09. 15. 22:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éhen halt ötvenkét rab a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén található Bunia város börtönében idén az elégtelen kormányzati támogatás miatt – közölték kedden az ENSZ és a helyi hatóságok.

A világszervezet szerint a kongói börtönök világviszonylatban a legzsúfoltabb büntetés-végrehajtási intézetek közé tartoznak, ahol a fegyencek nyomorúságos körülmények között, kis fejadagokon kénytelenek tengődni.

A buniai börtön ötszörösen túlzsúfolt a névleges befogadóképességéhez képest. „A helyzet nagyon aggasztó” – hangsúlyozta Ferdinand Fimbo buniai polgármester a hiányos kormányzati támogatást hibáztatva a rabok elégtelen ellátásáért.

Felix Tshisekedi kongói elnök a hónap elején arról biztosított mindenkit, hogy a börtönökben nem fognak kifogyni a gyógyszerekből és az élelemből.

Camille Zonzi, a buniai börtön igazgatója, akit az ENSZ kongói missziója idézett, ezzel szemben azt állította: a kormány mindössze arra tett ígéretet a múlt héten, hogy a büntetés-végrehajtási intézet háromhavi kiadását fogja fedezni.

Egy jogvédő szervezet szerint az alultápláltság gyakori jelenség a kongói börtönökben, mert a fejadagokat a létesítmények névleges befogadóképessége, nem pedig a rabok valós létszáma alapján határozzák meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.