Török diplomatákat lőttek le egy erbíli étteremben

Munkatársunktól
2019. 07. 18. 10:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet egy közkedvelt erbíli étteremben, ahol török diplomaták is ebédeltek éppen. A hírügynökségi információk eltérők az áldozatok számával és kilétével kapcsolatban, de legkevesebb egy diplomata és egy ismeretlen személy életét vesztette. A Reuters brit hírügynökség szerint három török diplomata halt meg a támadásban, míg kurd tisztviselők és az iraki állami televízió arról számolt be, köztük van az erbíli török főkonzul helyettese is.

„A támadó besétált az étterembe, és ahhoz az asztalhoz ment, ahol az a három személy ült. Két pisztolyt vett elő, és elkezdett lövöldözni rájuk, majd elmenekült” – közölte az étterem tulajdonosa a DPA hírügynökséggel, írja az MTI. A hírügynökségnek arról számolt be a tulajdonos, hogy a merényletben az erbíli török főkonzulátus két munkatársa halt meg, egy pedig súlyosan megsebesült. A támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

Az észak-iraki Erbílben állomásozik a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), amely évtizedek óta küzd a főként kurdok lakta délkelet-törökországi térség autonómiájáért. Törökország rendszeresen hajt végre katonai műveleteket a térségben, török harci repülőgépek évek óta bombázzák a lázadók ­állásait Észak-Irakban. A török védelmi minisztérium múlt szombaton jelentette be, hogy kiterjeszti a térségben május óta tartó katonai műveleteit. A ­PKK-t egyébként Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorszervezetként tartja számon. A szervezet 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban, az összecsapások 2015 nyarán, két és fél év tűzszünet után újultak ki és tartanak azóta is. 1984 óta több mint negyvenezer ember vesztette életét a PKK és Törökország közötti konfliktusban.

Katonák a tragédia helyszínén. A térség autonómiájának kérdése máig feszültségforrás
Fotó: Reuters

Törökország azonnal jelezte, visszafizeti a kölcsönt a támadás elkövetőinek. „Megadjuk a megérdemelt választ azoknak, akik elkövették ezt a támadást” – írta Twitter-üzenetében Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin. A török külügyminisztérium közleményben közölte: „Az iraki, valamint a helyi hatóságokkal együtt arra törekszünk, hogy minél hamarabb kézre kerüljenek a támadás elkövetői.”

Tegnap egyébként a PKK is bejelentette egy magasabb rangú vezetőjük, Sarhad Varto halálát, aki török légi támadásokban vesztette életét márciusban.

E hónapban már egy másik vezetőjük is meghalt hasonló támadásokban, írja a Middle East Eye közel-keleti hírekkel foglalkozó portál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.