Történelmi tesztrepülést tett a NASA helikoptere a Marson + videó

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást.

MTI
2021. 04. 19. 21:01
null
A NASA által közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó Mastcam-Z kamerája által készített kép a jármûrõl leválasztott Ingenuity nevû kísérleti marshelikopterrõl. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/ASU

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást.

A magasba emelkedett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Ingenuity nevű helikoptere a Marson, és ezzel első ízben repült egy ember alkotta eszköz egy másik bolygó felszíne fölött. Az 1,8 kilogramm súlyú, lítiumion akkumulátor hajtotta miniatűr helikopter sikerrel a magasba emelkedett hétfőn, és rövid ideig egy helyben lebegett, majd visszatért a Mars felszínére – közölte a NASA. A kísérleti helikopternek ez volt az első tesztrepülése, amelyet műszaki problémák miatt többször is el kellett halasztani. A kaliforniai repülésirányítók azután erősítették meg a sikeres tesztrepülést, hogy az Ingenuityt több mint 65 méteres távolságból megfigyelő Perseverance marsjáró révén beérkeztek az első adatok.

A földi irányítóközpont képernyőin nem sokkal később megjelent az első fekete-fehér kép, amelyet a marsi felszín felett lebegő helikopter készített saját árnyékáról, majd a Perseverance színes felvételei is befutottak a vörös bolygóra visszaereszkedő helikopterről.

A tesztrepülés alkalmával a drónnak minden kitűzött célt sikerült teljesíteni, köztük a felszállást, a lebegést, az ereszkedést és a landolást. Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10×10 méteres területen. A repülési parancsokat vasárnap továbbították a helikopterre, miután a szakemberek elvégezték a szükséges szoftverjavításokat.

A NASA által közreadott és a Perseverance amerikai marsjáró Mastcam-Z kamerája által készített kép a járműről leválasztott Ingenuity nevű kísérleti marshelikopterről
Fotó: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/ASU

A marshelikopter a tervek szerint öt fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani a Mars rendkívül ritka légkörében és a repülések közben nagy felbontású fényképeket fog készíteni.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást.

A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját. Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a marsjáró megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából. Ennek a feladatnak a megkezdéséig azonban a Perseverance, amelyet a szakemberek csak Percyként becéznek, szemmel tartja az Ingenuityt, vagyis Ginnyt.

Az Ingenuityvel együtt egy apró vászondarab is a vörös bolygóra érkezett arról a motoros repülőgépről, amellyel az amerikai Wright testvérek a világon elsőként a levegőbe emelkedtek 1903. december 17-én az észak-karolinai Kitty Hawknál.

A február 18-án a Marson földet érő Perseverance a tervek szerint egy teljes marsi éven, azaz 687 földi napon át a mikrobiális élet nyomai után kutat a bolygón
Fotó: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.