Túl sokat költenek feleségekre a tálib vezető szerint

Az afganisztáni tálibok vezetője rendeletben figyelmeztetett, hogy lehetőleg kerüljék a többnejűséget.

Forrás: BBC2021. 01. 15. 15:15
Jordanian grooms and brides take part in a mass wedding ceremony in Amman
Jordanian grooms and brides take part in a mass wedding ceremony in Amman, July 20, 2007. A Jordanian Islamic charity organized a mass wedding for 32 couples to help young people unable to afford expensive ceremonies. REUTERS/ Muhammad Hamed (JORDAN) - GM1DVTAXAIAA Fotó: Muhammad Hamed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendeletben szólította fel az afganisztáni tálibok vezetője a csoport parancsnokait, hogy hagyjanak fel a muszlim vallás egyik ősi hagyományával, a poligámiával, azaz a többnejűséggel. A kétoldalas rendeletet – a már kétszer házasodott – Hibatullah molla tálib vezető adta ki, azzal indokolva döntését, hogy túl magasnak tartják a nő családjának adott pénzt a házasságért cserébe, a fényűző házassági ceremóniák miatt pedig ellenfeleik támadhatják őket. A BBC brit hírportál tálib forrásokra utalva azt írta, hogy a levelet az afganisztáni tálibok mellett a pakisztáni mozgalom számára is megküldték. Habár a gyakorlat a legtöbb országban már visszaszorulóban van – többek közt Szaúd-Arábiában is –, a muszlim többségű Afganisztánban és Pakisztánban a mai napig legális és társadalmilag is elfogadott szokásnak számít. Noha a tálib parancsnokok többségének egynél több felesége van, visszamenőleg rájuk nem vonatkozik az új szabály, nekik nem kell lemondaniuk asszonyaikról.

– Ha minden vezető és parancsnok kerüli a többnejűséget, akkor nem kell belekeveredniük különböző korrupt és illegális gyakorlatokba

– írja a rendelet.

Hibatullah nem kívánja betiltani a poligámiát, azonban arra figyelmeztet, hogy a házasságkötési ceremóniákra költött nagy mennyiségű pénz kritikát vonhat maga után a tálibok ellenfelei részéről. Afganisztán korrupciót mérő mutatója az elmúlt években folyamatosan növekedett, és gyakran azok a tálibok is korrupció gyanújába keveredtek, akiknek több feleségük van, mondván, valószínűleg valamilyen bűncselekménnyel tettek szert nagy vagyonra. Sajtóértesülések szerint a tálib parancsnokok és harcosok hatalmas pénzeket, esetenként 7–30 millió forintnak megfelelő összeget is hajlandók kifizetni a menyasszony családjának.

Több feleséget csak kevesen engedhetnek meg maguknak
Fotó: REUTERS/Muhammad Hamed

A rendelet azonban kivételeket is említ, ugyanis azoknak a férfiaknak, akiknek egyáltalán nincs gyermekük vagy fiúgyermekük, továbbra is lehet több feleségük. Szintén ezt a tábort erősítik azok a tálib parancsnokok, akiknek a felesége elhunyt, vagy rendelkeznek akkora családi vagyonnal, hogy megengedhessék maguknak a kettő, három vagy akár négy asszonyt is. Az új szabály szerint, ha valaki újabb házasságkötést tervez, előtte engedélyt kell kérnie a közvetlen felettesétől.

Az iszlám vallás szerint egy férfinak lehet ugyan négy felesége, azonban azokkal szemben egyenlő bánásmódot kell tanúsítania, egyformán kell bánnia velük. „És ha féltek, hogy nem tudtok igazságosan bánni az árvákkal, akkor házasodjatok azokkal (másokkal), akik megfelelőek számotokra a nők közül – kettővel, hárommal vagy néggyel. De ha attól féltek, hogy nem tudtok igazságosak lenni köztük, akkor vegyetek el csak egyet” – írja a Korán (4. szúra, 3. vers), amely egyes értelmezések szerint akár négy feleséget is engedélyez a muszlim férfiaknak.

Afganisztánban és Pakisztánban – főleg a pastuk körében – hagyományosan a nőknek kevés beleszólásuk van abba, hogy kivel és mikor házasodjanak, ezt általában a családok férfi tagjai tárgyalják meg. Mindkét országra jellemző, hogy az esetek nagy részében azért kerül sor második, harmadik vagy akár negyedik házasságra, mert az első feleségtől egyáltalán nem született gyermek, vagy nem született fiú utód, aki tovább tudná vinni a család vérvonalát. Szintén gyakori okként említik meg a férfiak az otthoni, a házaspár közötti feszültségeket, mely miatt új feleség mellett döntenek. Noha a felmérések szerint a poligámia visszaszorulóban van – bár napjainkban is vannak olyan gazdag férfiak, akik vagyonuk reprezentációja miatt élnek a többnejűség gyakorlatával –, a fegyveres konfliktusok évtizedek óta részei a térség mindennapjainak, ezzel együtt azonban sok nő jut özvegyi sorra katona férje halála után. Ilyenkor hagyományosan az elhunyt férj testvéréhez adják hozzá az özvegyet – ezzel védve a nő és a család becsületét – akkor is, ha a férfi már házas.

– Az iszlám lehetővé teszi a férfiak számára, hogy bizonyos feltételek mellett több feleséget vegyenek el. Például ha az első feleség beteg vagy nem tud gyermeket vállalni. Sokan azonban már mindenféle apró okok miatt is új feleséget vesznek el

– mondta Rita Anwari, ausztráliai afgán emberi jogi aktivista, aki szerint a poligámiát ma már a férfiak vágya tartja életben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.