Túlvilági tervei buktatták le a terroristát

Az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóiban is számos alkalommal felbukkantak olyan harcosok, akik sorshúzással dönthették el ki lesz a „szerencsés”, aki öngyilkos merényletet hajthat végre.

2020. 02. 14. 17:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bejárni a teljes mennyországot, és kiválasztani a palotát. Találkozni az összes feleséggel, és kiválasztani a két legfőbbet. Kidíszíteni a palotát – sorolta fel a legfontosabb teendőket a paradicsomban a Nagy-Britanniában letartóztatott Mohiussunnath Chowdhury.

A 28 esztendős muszlim férfi tízpontos listáján az ötödik helyre szorult vissza a találkozás a prófétákkal, a szembenézés Istennel pedig csak ezután következhetett. A füzetbe firkantott mennyországi teendőknek pedig azért van jelentőségük, mert a férfit terrorizmussal vádolják.

Chowdhurynak már korábban is meggyűlt a baja a hatóságokkal, 2017-ben egy szamurájkarddal felfegyverkezve érkezett a londoni Buckingham-palotához, ám a rendőrök ártalmatlanították, mielőtt nagyobb bajt okozott volna.

Mivel senkinek nem esett bántódása, és állítása szerint csak öngyilkos akart lenni, így viszonylag olcsón megúszta, de beépített nyomozók rajta tartották a szemüket. Mint kiderült, egy gyorsétteremben dolgozó férfi a húgával együtt terrortámadásokat tervezgetett: a londoni homoszexuális felvonulás, a Madame Tussauds-múzeum, illetve turistabuszok elleni akciót fontolgatott.

Komolyan készült a merényletekre, késeket és kardokat vásárolt, amikkel gyakorolt, valamint vett egy pisztolyutánzatot, és valódit is megpróbált beszerezni. És mint a fenti lista is bizonyítja, a halálra, a mártíromságra készült.

A muszlim paradicsom ígérete gyakorta csábítja a szélsőségeseket. Már az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóiban is számos alkalommal felbukkantak olyan harcosok, akik sorshúzással dönthették el ki lesz a „szerencsés”, aki öngyilkos merényletet hajthat végre. Az iszlám az öngyilkosságot viszont tiltja, ezért a terroristák inkább „mártíromságról”, a dzsihád során Istenért feláldozott életről szoktak beszélni.

A Korán is több helyen, részletgazdagon ecseteli az igaz hívők túlvilági jutalmát. Valójában a paradicsomban várakozó 72 szűz ígérete – amit pedig a leggyakrabban emlegetnek – nem szerepel a Koránban, csak a hadíszban, a próféta és kortársai tanításainak gyűjteményében. Ráadásul ezekben az sincs kikötve, hogy csak a mártírok kaphatnák meg a szüzeket, elvileg minden igazhívőnek ugyanúgy járnak.

Már korábban kiszivárgott dokumentumok és tanúvallomások is azt bizonyították, hogy például az Iszlám Államhoz csatlakozó újoncok csak nagyon felületes ismeretekkel rendelkeznek az iszlámról. Sokan közülük még a Koránt sem olvasták; volt olyan brit szélsőséges, aki az Iszlám kezdőknek című könyvvel a zsebében utazott ki Szíriába. Pontos adatokhoz nehéz hozzáférni, de egyes tanulmányok úgy becsülik, a terroristák között a vallásilag elmélyültebbek ritkábban váltak öngyilkos merénylővé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.