Tünetmentes fertőzésgócot találtak Hszincsiangban

A járvány kitörése óta Peking gyors tömeges teszteléssel igyekszik elejét venni a kór terjedésének.

Mártonffy Attila
2020. 10. 26. 11:10
null
Peking, 2020. október 23. A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ nõ megy az utcán Pekingben 2020. október 23-án. MTI/AP/Mark Schiefelbein Fotó: Mark Schiefelbein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai Hszincsiang tartománybeli Kasgarban ma 137 tünetmentes koronavírusos fertőzést jelentettek, s ez csaknem héthavi rekordnak számít. A fertőzés gócpontja egy helyi ruhagyár. Az első fertőzést még szombaton fedezték fel rutinellenőrzés során egy tizenhét éves munkáslányon, a többire a tegnap elkezdett tömeges tesztelés közben bukkantak. Eddig Kasgar és környékének 4,8 millió lakosát vizsgálták meg, a többivel holnapra végeznek. Egyelőre még nem világos, hogy a tinédzser miként kapta el a vírust, amely a jelek szerint egy másik textilüzemből került ki, ahol a lány szülei is dolgoznak. Az ő teszteredményük viszont negatív lett – írja az Új Kína hírügynökség. Helyi médiajelentések szerint folyamatban van a fertőzés eredetét feltáró kontaktkutatás is. Kína egészében vasárnap húsz új igazolt fertőzés és 161 tünetmentes eset fordult elő – jelentette az országos egészségügyi bizottság.

Az, hogy valami nincs rendben Kasgarban, szombat délután tűnt fel, miután hirtelen törölték a repülőjáratokat, a rendőrség pedig a közösségi oldalán előbb megjelentetett, majd törölt egy bejegyzést, amely maszkviselésre figyelmeztette a lakosokat, valamint óvta őket a pletykák terjesztésétől – írta a The Guardian című brit lap. A városban az egyetemek kivételével bezárták az iskolákat, a lakosságnak pedig negatív teszteredmény nélkül nem szabad elhagynia Kasgart. Július közepén a tartományi fővárost, Ürümcsit vették szigorú karantén alá hetekre, miután kilencszáz esetet észleltek.

A százötven napos fertőzésmentes időszak után bekövetkező hirtelen és éles emelkedés felkeltette a gyanút, hogy a kínai egészségügyi hatóságok leplezni próbálják a járvány kitörését.

A kasgarihoz hasonló mértékű tesztelést a kelet-kínai Csingtaóban hajtottak végre október közepén kilencmillió emberen.

A járvány tavaly év végi vuhani kitörése után februárban tetőzött Kínában a napi esetszám, a pekingi kormány azóta gyors és tömeges teszteléssel igyekszik elejét venni a kór terjedésének. Vuhan tizenegymillió lakosát májusban tesztelték végig. Az eljárás sikeresnek mondható, mindazonáltal vannak kisebb kitörések. Az igazolt esetek száma 85 810 – ebben nincsenek benne a tünetmentes esetek –, s eddig 4634-en haltak bele a vírusfertőzésbe az ázsiai birodalomban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.