Tüntetések és őrizetbe vételek Oroszországban

A letartóztatott Alekszej Navalnij ellenzéki orosz politikust támogató tüntetések kezdődtek vasárnap Oroszországban, jogvédők szerint a rendőrség több mint ezer embert őrizetbe vett.

Forrás: MTI2021. 01. 31. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megmozdulások a Távol-Kelet, Szibéria és az Ural után az ország európai városait is elérték. A moszkvai rendőrség szerint a fővárosi megmozdulásra kezdetben mintegy háromszázan gyűltek össze. A helyszínt az előzetes rendőri készültség miatt a szervezők a Lubjankáról a Krasznije Vorota nevű metróállomáshoz tették át, ahonnan a tiltakozók a „három vasútállomás” terére mentek át. Itt a TASZSZ szerint elállták a közúti forgalmat – írja az MTI.

Az OVD-Info nevű jogvédő csoport honlapján megjelent tájékoztatás szerint

moszkvai idő szerint fél kettőig 1009 embert vettek őrizetbe,

Moszkvában 142-t, Vlagyivosztokban 113-at, Novoszibirszkben 93-at, Krasznojarskban 91-et, Permben 40-et, Novokuznyeckben 36-ot. A Fontanka nevű hírportál szerint a rendőrség Szentpéterváron könnygázt is bevetett.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közölte, hogy a tüntetésekről szóló, az interneten megjelenő álhíreket azonnal blokkolják.

Szombaton a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer – a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú – résztvevője volt. Közülük mintegy négyezer embert őrizetbe vettek.

Moszkvában vasárnap a Kreml egész környékét, valamint a városközpont és a Szadovoje kolco (Kert körút) közötti terület több utcáját lezárták. A főváros centrumának tíz metrómegállójában nem állnak meg a vonatok, és megváltoztatták a felszíni közlekedés útvonalát is.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épülete körül a Lubjankán péntek este kordonrácsot állítottak fel. A hatóságok azt tanácsolták a környékbeli üzleteknek és vendéglátóhelyeknek, hogy vasárnap este hétig ne nyissanak ki. A Kremlhez közeli rakpartokon tilos a parkolás. Szentpéterváron a megmozdulásokat megelőzően lezárták a Palota teret.

A belügyminisztérium előzetesen arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy ne vegyenek részt a nem engedélyezett tüntetéseken, és a provokációk veszélyére figyelmeztetett.

A főügyészség felhívta a figyelmet, hogy a tiltakozók agresszív magatartását tömeges rendzavarásban való részvételként értékelhetik, ami 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték.

Az aktivistát arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy

megszegte egy sikkasztási ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

A himki elsőfokú bíróság január 19-én rendelte el Navalnij harmincnapos előzetes letartóztatását. A politikus felfüggesztett börtönbüntetésének esetleges letöltendőre változtatásáról kedden dönt majd az illetékes bíróság.

A letartóztatást követően

a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) a világhálón közzétett egy dokumentumfilmet, amely szerint Vlagyimir Putyin elnök egy százmilliárd rubelt (mintegy négyszázmilliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett fel magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében.

A YouTube.com számlálója vasárnap kora délután csaknem 105 millió megtekintést mutatott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa és egykori dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenberg üzletember szombaton kijelentette, hogy övé az ingatlan, amelyet apartmanszállodának nevezett. Az állami Rosszija 1 tévécsatorna felvételeket mutatott be, amelyek állítólag a helyszínen készültek, és amelyeken kívül-belül folyamatban lévő építési munkálatok és csupasz betonfalak látszanak.

Az állami média több műsora kételyeket támasztott a Navalnij által bemutatott anyag eredetével kapcsolatban, rámutatva, hogy a szöveg egy furcsa szófordulata – az előszobát jelentő mudroom kifejezés sárszobaként való használata – angol eredetre utal. A Rosszija 1-en felhívták a figyelmet arra, hogy az animációban az állítólagos Putyin-palota főkapujára nem az orosz, hanem a montenegrói arany címersas került.

A Stuttgarter Zeitungra hivatkozva közölték, hogy a filmet egy Los Angeles-i produceri iroda decemberi megrendelésére a Freiburgban és Kirchzeitenben működő Blackforest Studiosban montírozták.

A Meduza Lettországban szerkesztett, orosz nyelvű, ellenzéki hírportál azt állította, hogy az épület alatt egy 16 szintes bunker található, és hogy Putyin négyszer is megfordult a birtokon. Maga az elnök azt mondta, hogy az ingatlan nem az övé és nem a hozzátartozóié, a Kreml szóvivője szerint Putyin sosem járt az épületnél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.