Tűzszünet a cél a líbiai konfliktusban

Kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére hétfőn Moszkvában a líbiai polgárháborúban szemben álló felek – közölte hétfő reggel az orosz média.

Forrás: MTI2020. 01. 13. 11:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híradások szerint Halífa Haftar tábornok, az ország parlamentje oldalán álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka éjszaka már az orosz fővárosba érkezett. Sajtóértesülések szerint oda várják Fájez esz-Szarrádzsot, a nemzetközi közösség által támogatott líbiai egységkormány miniszterelnökét is.

Lev Gyenygov, a líbiai ügyekben eljáró orosz kapcsolattartó csoport vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: még nem dőlt el, hogy a líbiai felek egymással is tárgyalnak-e, de annyi már bizonyos, hogy külön-külön megbeszélést folytatnak majd az orosz vezetés képviselőivel és a Moszkvába érkezett magas rangú török küldöttséggel.

Korábbi bejelentés szerint Moszkvában hétfőn a líbiai tűzszünetről szándékozik tárgyalni Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, valamint a két ország védelmi tárcájának vezetője, Szergej Sojgu és Hulusi Akar. A líbiai válság kulcsszereplőinek megjelenése az orosz fővárosban új fejlemény a nyilvánosság számára.

Vasárnap éjféltől a líbiai polgárháborúban szemben álló felek beszüntették a harci cselekményeket, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai felszólítása nyomán.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a szerinte az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia, Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi fegyveres csoportok uralják, vagy igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.