Újabb hajók érkeznek Olaszországba

2019. 09. 03. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy civil hajó a tiltás ellenére kikötött az olasz partokon: a német Mission Lifeline nem kormányzati szervezet (NGO) Eleonore nevű hajója több mint száz embert szállított, köztük harminc, szülői kíséret nélküli fiatalkorút. A hajó német kapitánya, Klaus-Peter Reisch jelentette be korábban, hogy a kikötési tiltás ellenére elindul Pozzallo felé, mivel a fedélzeten „vészhelyzet” alakult ki.

A hat napja az olaszországi partok közelében várakozó Eleonore vasárnap viharba került, ami tovább nehezítette a fedélzeten tartózkodók helyzetét. Miután a hajó megérkezett Pozzallóba, a hatóságok a hajót lefoglalták, majd a migránsokat a közeli regisztrációs központba (hot spot) helyezték át.

Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivőjének bejelentése szerint a Pozzallóba érkezett migránsokat az erre önként jelentkező tagállamok között tervezik szétosztani. Olasz sajtóhírek szerint az Eleonore fedélzetén utazott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik politikusa is.

A hajónak egyébként korábban Málta és Olaszország sem engedélyezte a kikötést saját partjain: Matteo Salvini belügyminiszter augusztus 27-én rendelkezett a civil hajó kitiltásáról, amit a védelmi és közlekedési miniszter is jóváhagyott. A rendelkezés értelmében – a hatályos olasz törvények szerint – a hatóságok a tengeri „határblokádot” megsértő hajót lefoglalják, és a kapitánnyal szemben büntetőeljárás indulhat, valamint akár egymillió euró (331 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják.

Ezzel egy időben a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet Twitter-fiókján közölte: az olasz hatóságok egészségügyi okokból engedélyezték a Mare Jonio nevű hajón levő 31 személy partraszállását. A Mare Jonio napok óta Lampedusa szigeténél várakozott, írta az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.