Újabb tárgyalási fordulót tartottak tálib vezetők az amerikai különmegbízottal

Újabb tárgyalási fordulót tartottak hétfőn Dohában az afganisztáni rendezés céljából a radikális iszlamista tálibok magas rangú vezetői Zalmay Khalilzaddal, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottjával.

Forrás: MTI2019. 02. 25. 20:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabuli vezetés megdöntésen fáradozó szervezet küldöttségét a tálib mozgalom társalapítója, Abdul Gáni Baradar molla vezette, akit több éves fogva tartást követően engedtek szabadlábra tavaly egy pakisztáni börtönből.

A mostani találkozó eddig a legmagasabb szintű a tálibok és az Egyesült Államok között megindult békefolyamatban. A szélsőséges csoport eddig elutasította, hogy közvetlenül tárgyaljon a kabuli vezetéssel, amelyet Washington bábkormányának tart.

Khalilzad a Twitteren közölte, hogy egy munkaebéden találkozott a tálibok társalapítójával. Hangsúlyozta, a találkozó további tárgyalások felütését képezi. Emellett jelezte, hogy „jelentős pillanat” lehet a mostani a béketárgyalások folyamatában.

Baradar vasárnap esti megérkezése Katarba olyan feltételezéseknek adott alapot a helyi sajtóban, hogy áttörés várható a megbeszéléseken. Baradar a tálibok vezérének, Hibatulláh Ahundzadának közeli bizalmasa.

A Khalilzad és a tálibok közötti dohai béketárgyalásnak már több fordulója is volt tavaly óta. A legutóbbi, múlt havi forduló után jelentős előrelépésekről számoltak be a felek, ám a Reuters hírügynökség felhívta a figyelmet, hogy még sok tennivaló van. A különmegbízott és a radikálisok azt közölték akkor, hogy sikerült megállapodni egy békemegállapodás-tervezetről, amelynek értelmében a dokumentum aláírását követő másfél éven belül a külföldi csapatok elhagyják Afganisztánt, a tálibok pedig szavatolják, hogy az ország nem válik nemzetközi terrorszervezetek visszavonulási területévé. Khalilzad akkor azonban hangsúlyozta: nem véglegesítettek még semmilyen megállapodást a tálibokkal.

A kabuli kormány attól tart, hogy kihagyják a rendezés folyamatából.

Donald Trump amerikai elnök ráadásul tavaly decemberben elrendelte mintegy hétezer amerikai katona fokozatos kivonását Afganisztánból. Az ázsiai országban jelenleg mintegy 14 ezer tagú amerikai kontingens szolgál, ennek ellenére a tálibok Afganisztán területének mintegy felét ellenőrzik. Szakértők szerint előreláthatóan nem lesz fenntartható a dél-ázsiai országban működő Resolute Support fedőnevű NATO-misszió a gerincét adó amerikai kontingens légi- és csapatszállítási kapacitása nélkül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.