Újratervezné az EU az amerikai kapcsolatot

Az uniós biztos kiemelte, Brüsszel szeretne megvitatni Washingtonnal egy sor nyitott kérdést, elkerülve a szemet szemért elv alapján folyó vámháborút.

Magyar Nemzet
2020. 01. 19. 8:59
HOGAN, Phil
Brüsszel, 2019. április 8. Phil Hogan, az Európai Bizottság mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs ír tagja sajtótájékoztatót tart az Európai Unió mezõgazdaságának a tervezett brit uniós kiválás (Brexit) miatt várható változásairól a bizottság brüsszeli székházában 2019. április 8-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraindíthatók Washington és az Euró­pai Unió kereskedelmi kapcsolatai – jelentette ki Phil Hogan, az Európai Unió (EU) új kereskedelmi biztosa pénteken Washingtonban. Kifejtette, hogy gyümölcsöző megbeszéléseket folytatott az amerikai kongresszus és a kormányzat tagjaival, köztük Steve Mnuchin pénzügy- és Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel, valamint Robert Lighthizerrel, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójával. Hogan az MTI szerint ugyanakkor leszögezte, a kapcsolatok lényeges javításához még sok a teendő.

Az uniós biztos kiemelte, Brüsszel szeretne megvitatni Washingtonnal egy sor nyitott kérdést, elkerülve a szemet szemért elv alapján folyó vámháborút. Kiemelte azt is, hogy az EU a mezőgazdasági kérdésekről jelenleg nem akar szélesebb körű tárgyalásokat folytatni, de az agráriumra érvényes egészségügyi szabványok terén kész az engedményekre. Elemzők ezzel kapcsolatban emlékeztettek arra: a Trump-kormányzat és az EU közötti kereskedelmi vita egyik sarkalatos kérdése éppen az, hogy az unió nem kívánja megnyitni piacát a nagyarányú amerikai agrárimport előtt.

Wilbur Ross, az amerikai kereskedelmi tárca irányítója a Fox hírtelevíziónak adott interjúban a többi között azt hangoztatta: az észak-amerikai kereskedelmi egyezmény (USMCA) és a Kínával aláírt részleges kereskedelmi megállapodás után – amelyet pénteken az amerikai szenátus is jóváhagyott – Washingtonnak a korábbiaknál jóval erősebbek a tárgyalási pozíciói Európával. Elemzők szerint Hogan éppen akkor látogatott az amerikai fővárosba, amikor Washingtonban többen is arra számítanak, hogy a NAFTA-t felváltó USMCA megkötése, illetve a szerdán a Fehér Házban aláírt amerikai–kínai részleges kereskedelmi megállapodás után Amerika figyelme Brüsszel felé fordul.

A EU kereskedelmi biztosa egyúttal kritikusan nyilatkozott az amerikai–kínai megállapodásról: szerinte nem valószínű, hogy az alku növelné a versenyképességet vagy elősegítené a munkahelyteremtést. Brüsszelben továbbá attól is tartanak a South China Morning Post hongkongi lap szerint, hogy a kínai vállalatokat több amerikai, mint európai áru vásárlására kényszerítik majd az egyezmény értelmében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.