Urnákhoz járulnak Európa polgárai

Az Egyesült Királyságban és Hollandiában rajtolt el ma az európai parlamenti voksolás: míg a szigetország lakossága a késedelmet szenvedő brexit miatt állhat bosszút Theresa May kormányán, a Benelux államban belebukott a migrációs államtitkár egy az utolsó pillanatban kirobbant ügybe, ami finomíthat az erőviszonyokon. Mindkét voksolás euroszkeptikus sikerrel kecsegtet.

2019. 05. 23. 10:54
Preparations for European elections in the Netherlands
Előkészületek Hágában. A bevándorláselleneseknek kedvezhet az államtitkári lemondás Fotó: REMKO DE WAAL Forrás: MTI/EPA/Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetét vette az európai parlamenti voksolás, miután ma reggel Hollandiában és az Egyesült Királyságban is megnyitottak a szavazóhelyiségek. Az elkövetkező négy napban mintegy négyszázmillió választásra jogosult állampolgár dönthet arról, merre haladjon tovább az Európai Unió az elkövetkező öt évben. A legtöbb – szám szerint huszonegy – tagállamban, így Magyarországon is vasárnap kerül sor a kulcsfontosságú szavazásra, az Európai Parlament a hivatalos és összesített eredményeket pedig azután teszi majd közzé, hogy a sort záró tagállamban, Olaszországban vasárnap este 11-kor lezárják a szavazóurnákat. Becslések ugyanakkor majd folyamatosan rendelkezésre állnak, így az első választásra jogosult országok, Hollandia és az Egyesült Királyság esetében már holnap láthatjuk a potenciális erőviszonyokat.

A két állam közül jelenleg az EU-tagság megszüntetésének kapujában toporgó Nagy-Britannia szavazása tűnik izgalmasabbnak. Az előzetes felmérések arról tanúskodnak, hogy a lakosság szinte biztosan a brexit, a brit EU-kilépés témája alapján szavaz, ami a Theresa May vezette kisebbségi kormány teljes kudarcát eredményezheti. A Nigel Farage vezette, erre az egy ügyre építő Brexit Párt eszerint a voksok 37 százalékát szerezheti meg, megelőzve a „Francba a brexittel” szlogennel kampányoló Liberális Demokratákat, akik a szavazatok 19 százalékát kaphatják. Az ellenzéki Munkáspártnak e sorok írásakor 13 százalékos támogatottságot jósoltak, míg a konzervatív kormánypárt – mindössze hét százalékkal – az ötödik helyen kullog. Theresa May pártját, a torykat még a Zöldek is megelőzhetik.

– A kilépéspárti szavazatokat egy az egyben Farage kapja. Az ellentétes oldalon viszont legalább öt párt között oszlanak meg az EU-barát voksok – magyarázta lapunknak a Brexit Párt teljesítményét egy neve elhallgatását kérő konzervatív politikus, aki arról is beszélt: míg Nigel Farage korábbi pártja, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) sosem volt igazán komolyan vehető, a Brexit Párt már „igazán veszélyes”. – Farage sokat tanult a népszavazás óta eltelt idő alatt. Ráadásul most profik veszik körül, így az üzenete is sokkal tudatosabb – fogalmazott forrásunk, megjegyezve: a vezetőváltás előtt álló konzervatívok a jövőben viszont valószínűleg fogást találnak majd a politikuson. Ügyüket biztosan segíti, hogy a Brexit Párt, illetve személy szerint Farage beazonosítatlan anyagi forrásait rengeteg kritika éri. A tegnapi kampányhajrában az Európai Parlament például jelezte, hogy vizsgálatot kezdeményez, ugyanis Farage EP-képviselőként nem számolt be egy 450 ezer fontos összegről, amit a brexitet felkaroló brit milliárdostól, Aaron Bankstől kapott.

Előkészületek Hágában. A bevándorláselleneseknek kedvezhet az államtitkári lemondás
Fotó: MTI/EPA/Remko De Waal

Hollandiában később került sor a vezető pártok képviselőinek vitájára, majd Mark Rutte miniszterelnök, a liberális-jobbközép Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) képviseletében a bevándorlás- és elit­ellenes Fórum a Demokráciáért (FvD) vezetőjével, Thierry Baudet-val tartott kétszemélyes vitát. Baudet az euroszkeptikus forradalom egy potenciális kulcsfigurája: nyíltan bevándorláspárti szigort hirdet, többször utalt rá, hogy legszívesebben kiléptetné Hollandiát az unió­ból. A politikai fősodornak pedig aggasztó, hogy az FvD jeleskedhet a mostani választásokon. A felmérések szerint a párt – amely első alkalommal méretteti meg magát az európai porondon – a szavazatok több mint tizenegy százalékával második helyen futhat be a VVD mögött. (Hollandiában a pártok nagy száma és a mindenkori koalíciókényszer miatt kisebb mértékű támogatottság is elég a választási sikerekhez – a szerk.)

A hollandiai bevándorláselleneseknek kedvezhet továbbá, hogy kedd este lemondott a kormánypárti Mark Harbers migrációs államtitkár, miután kiderült: a vezetésével elkészített, a bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket is összegző minisztériumi jelentés jókora ferdítést tartalmazott. Míg a migránsok kisebb bűncselekményeit – például lopás – kifejezetten felsorolták a dokumentumban, a nemi erőszakhoz vagy gyilkossági kísérlethez hasonló cselekményeket csak az „egyéb” kategória alatt rögzítették. Az államtitkár szerint szó sem volt szándékos megtévesztésről, de „jobban utána kellett volna járni a dolognak”. A már tisztázott és a holland Telegraaf napilap által idézett adatokból mindenesetre kiderül: a csaknem ezer „egyéb” kategóriás bűncselekmény között 79 szexuális jellegű bűntett (49 alkalommal molesztálás), öt gyermekbántalmazási ügy, illetve összesen harmincegy gyilkosság vagy gyilkossági kísérlet szerepelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.