Potenciális terroristák járkálhatnak szabadlábon Németországban

A német nemzetvédelmi hivatal munkatársai „ketyegő bombának” tartják a szalafista nézeteket valló Ugur S.-t. Hiába folyik ellene terrorizmus miatt büntetőeljárás, mivel nincsenek ellene felhozható „egyértelmű bizonyítékok”, ezért az Iszlám Állam harcosa szabadon kószálhat Németországban, és terjesztheti radikális szalafista nézeteit – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a Focus.de német portál információi alapján. Mönchengladbachban több fiatal követőt is maga köré gyűjtött.

Forrás: ORIGO2019. 06. 25. 19:34
null
A szalafista nézeteket valló Ugur S.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a terrorelhárítás bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Ugur S. nemzetbiztonsági veszélyt jelent az országra nézve, csak nehezen lehet ellene fellépni.

Esete megmutatja, milyen nehézségekkel kell a német hatóságoknak megküzdeniük.

A férfi alkalmanként dzsihadistának hívatja magát, az észak-rajna-vesztfáliai ügyész pedig militáns iszlamistaként tartja számon.

Információik szerint a többszörösen büntetett előéletű 34 éves Ugur S. az Iszlám Állam egykori harcosa volt.

A szalafista nézeteket valló Ugur S.

Ugur S. a közé a 250 észak-rajna-vesztfáliai veszélyt jelentő iszlamista közé tartozik, akik a terrorelhárításnak a legfőbb problémát jelentik.

Az elmúlt években összesen 1050 iszlamista utazott ki Németországból, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon. Közülük 350-en meghaltak, egyharmaduk viszont visszatért.

Csak a Rajnánál és a Ruhr-vidéken 2018 óta 85 visszatérőt tartanak számon, köztük 20 nőt és 19 gyermeket.

Az észak-rajna-vesztfáliai terrorelhárítás összesen 400 eljárást folytat szélsőséges iszlamista körök ellen, ahol testi sértés, lopás és csalások mellett 80 esetben az államra veszélyt jelentő bűncselekményben való részvétel is szerepel.

Az ügyészség már 3 éve is folytatott Ugur S. ellen eljárást, súlyos állam elleni erőszakos cselekmény előkészítése miatt.

A düsseldorfi bíróság azonban úgy döntött: nem áll rendelkezésre elég bizonyíték, hogy megállapítsák, hogy Szíriában harcokban vett részt. Valószínűleg a történteket csak „kitalálta”, hogy henceghessen szalafista körökben.

Nem sokkal később a német szövetségi bűnügyi hivatal megküldte Ugur S. Iszlám Államhoz való kötődéséről szóló bizonyítékot, de már késő volt. Ez egyértelműen bizonyította, hogy 2014 nyarán csatlakozott a szervezethez, következő ősszel viszont már a mönchengladbachi szalafista körökben mozgott. A törvények szerint azonban nem lehet valakit kétszer ugyanazért beperelni.

Azonban, hogy a vádlott erőszakra hajlamos, az bebizonyosodott 2016-ban, amikor súlyosan bántalmazta jegyesét és annak 11 éves kisfiát. Ugur S. a fiút megkorbácsolta, lábán és nyakán hosszú kendővel megkötözte úgy, hogy fennállt a megfulladás veszélye.

Eközben nevetve vetette oda áldozatának, hogy Szíriában a gyerekeknek sokkal rosszabbat kellett kiállniuk, mert veréssel lettek jó harcosok. A fiú terhes anyját késsel kínozta, megvágta, hasba rúgta, fojtogatta. A 2 év 9 hónapos börtönbüntetéséből 2018. március 14-én szabadult, és újból a hatóságok figyelmébe került.

Ugur S.-nél a kitoloncolás fel sem merülhet, mivel ő már Mönchengladbachban született, és német állampolgársággal rendelkezik.

Így viszont ezeken a veszélyt jelentő embereken a hatóságoknak folyamatosan rajtuk kell tartaniuk a szemüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.