Vállalta az ISIS a merényleteket

Magára vállalta tegnap az Iszlám Állam (ISIS) a Srí Lanka-i terrortámadások elkövetését. Egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy valóban ők a felelősek, mindenesetre a helyi hatóságok korábban is gyanították, hogy az elkövetéssel gyanúsított Nemzeti Tauhíd Dzsamaat kapcsolatban állhat külföldi terrorszervezetekkel. A szigetország kormányfője jelezte, noha 42 főt már letartóztattak, további merényletek is elképzelhetők, mivel az elkövetők egy része szökésben van.

Zetelaki Réka
2019. 04. 24. 6:44
A woman reacts next to two coffins during a mass burial of victims, two days after a string of suicide bomb attacks on churches and luxury hotels across the island on Easter Sunday, at a cemetery near St. Sebastian Church in Negombo
SRI LANKA-BLASTS/ Fotó: Reuters

Magára vállalta tegnap az Iszlám Állam (ISIS) a Srí Lanka-i terrortámadások elkövetését. Egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy valóban ők a felelősek, mindenesetre a helyi hatóságok korábban is gyanították, hogy az elkövetéssel gyanúsított Nemzeti Tauhíd Dzsamaat kapcsolatban állhat külföldi terrorszervezetekkel. A szigetország kormányfője jelezte, noha 42 főt már letartóztattak, további merényletek is elképzelhetők, mivel az elkövetők egy része szökésben van.

Az Iszlám Állam harcosai hajtották végre a tegnapelőtti támadást a koalíciós nemzetek polgárai és a keresztények ellen – jelezte tegnap a terrorszervezet a hozzá köthető, Amák nevű propagandacsatornán keresztül.

A legfrissebb összesítések szerint legalább 321-en haltak meg a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényletsorozatban, és legalább 39 külföldi van közöttük. Bizonyíték egyelőre nincs annak kapcsán, hogy az ISIS valóban felelős-e a merényletekért, bár szakértők a kezdetektől gyanítják, hogy komolyabb terrorszervezet állhat a háttérben.

Több mint háromszáz embert gyászolnak a szigeten. Eddig negyvenkét embert vettek őrizetbe a hatóságok
Fotó: Reuters

De állítása bizonyítására az ISIS fényképet tett közzé arról a férfiról, akit a merényletek irányításával gyanúsítanak. Radzsita Szenaratne egészségügy-miniszter és kormányszóvivő a napokban kiemelte, a merénylők feltehetően helybéliek, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű, eddig jobbára ismeretlen terrorszervezet tagjai.

Ugyanakkor elmondta azt is, a kormány azt gyanítja, hogy külföldi szélsőségesekkel állhattak kapcsolatban, akik a merénylet kiterveléséért lehettek felelősek.

„Nem hisszük, hogy egy ilyen kis helyi szervezet képes lenne ekkora merényletre” – mondta. „Jelenleg nyomozást folytatunk annak kapcsán, milyen külföldi kapcsolataik lehettek, hogyan állították elő a bombákat, hogyan hozták létre ezeket.”

Tegnap a Srí Lanka-i kormányfő arra figyelmeztetett, újabb merényletek lehetségesek, miután több szélsőséges továbbra is szökésben van. Ranil Vikremeszinghe közölte: a húsvéti pokolgépes merényletsorozat elkövetőinek azonosításában a hatóságok haladást értek el, és bizonyítékot találtak arra, hogy a merényleteknek külföldi szálaik is vannak.

Vikremeszinghe beismerte, hogy a merényletek előtt figyelmeztetést kaptak, és az indiai nagykövetséget tekintették lehetséges célpontnak. A védelmi miniszter helyettese egyébként a nyomozás eddigi fejleményei alapján tegnap arról is beszélt, az összehangolt merényleteket bosszúból követték el a christchurchi mecsetekben elkövetett tömegmészárlásért. Az új-zélandi Christchurchben ötven muszlimot gyilkolt meg egy szélsőjobboldali ausztrál férfi március 15-én.

A nyomozás felgyorsítása érdekében Maitripala Sziriszena elnök különleges jogkörrel ruházta fel az ország hatóságait, és elrendelte egy háromtagú bizottság felállítását is, amely várhatóan két héten belül hozza nyilvánosságra a nyomozás eredményeit.

A rendőrség és a hadsereg a szükségállapot idején előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is végrehajthat, jelentették hírügynökségek. Eddig 42 gyanúsítottat vettek őrizetbe, a letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa is, amelyben néhány terrorista lakott.

Őrizetbe vettek egy szíriai állampolgárt is. Tegnap a Magyarországi Evangélikus Egyház gyűjtést hirdetett a Srí Lanka-i terrortámadások áldozatai és családtagjai javára. Mellettük a Baptista Szeretetszolgálat is bejelentette, egymillió forinttal támogatja az áldozatok családtagjait, és gyűjtést hirdet a robbantások miatt árván maradt gyermekek javára.

Egykori muszlim kereskedők

A Srí Lanka-i muszlim közösség mindössze 9,7 százalékát adja a szigetek 21 milliós lakosságának. Származásuk történelmi múltra tekint vissza, a Délkelet-Ázsiával és a Közel-Kelettel folytatott kereskedelemhez kapcsolódik. Az arabokat és perzsákat kereskedelmi érdekek fűzték Dél-Indiához még a VII. században, és érdeklődésük Srí Lankára is kiterjedt. A kereskedők egy része házasságot kötött a helyi tamil és szingaléz kisebbséghez tartozó nőkkel, majd letelepedtek a szigeteken. A portugál hódítók, akik a XVI. században léptek Srí Lankára, móroknak nevezték az ott élő muszlimokat is, ennek következtében egyfajta mór identitás jött létre a körükben. A XX. századra az arab örökséget vallották magukénak, amely megkülönböztette őket a helyi tamil közösségtől, amelynek gyökerei Dél-Indiába vezetnek. A muszlim politikai vezetők továbbra is a mór identitást vallják magukénak, kiemelve az arab vérkapcsolatot. Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu és 7-8 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.