Várhelyi Olivér: Zelenszkij megértő volt a nyelvvitában

Magyar Nemzet
2020. 02. 13. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan megoldást szeretne az Európai Bizottság a nemzeti kisebbségeket érintő, vitatott ukrán jogszabályok tekintetében, amely számukra is elfogadható – jelentette ki Várhelyi Olivér bővítési ügyekért és szomszédságpolitikáért felelős EU-biztos, összegezve kétnapos ukrajnai látogatását. Mint elmondta, Kijevben találkozott a magyar, a román és a bolgár kisebbségek képviselőivel, köztük Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, és ismertette ezt az álláspontot. Elmondta azt is, tájékoztatta tegnapi találkozójukon Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, akiről az volt a benyomása, kész a helyzet rendezésére.

Az ukrajnai nemzetiségek képviselői előzőleg a 2017-es oktatási törvény nyelvi cikkelye, az egy hónapja elfogadott középfokú oktatásról szóló törvény, valamint a tavalyi nyelvtörvény kapcsán emeltek kifogásokat. A jogszabályok az ötödik osztálytól fogva emelkedő mértékben írják elő egyre több óraszámban ukrán tanórák bevezetését a nemzetiségi iskolákban, a nyelvtörvény pedig egyéb rendelkezések mellett kötelezővé teszi az ukrán használatát szinte minden nyilvános rendezvényen. – Érzékeny kérdésekről van szó, szükség van (a rendezésükhöz) a magyar és az ukrán kormányra egyaránt. Az a legfontosabb, hogy a kisebbségeknek megfelelő megoldást találjunk – hangsúlyozta az EU-biztos a távirati irodának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.