Védelmet követelnek a mexikói nők

A BBC által idézett statisztikák szerint az elnök megválasztása óta eltelt évben összesesen 3825, tehát átlagosan naponta tíz nővel végeztek, ami hét százalékkal magasabb a 2018-as adatokhoz képest.

2020. 02. 19. 17:30
People arrive at the home of seven-year-old Fatima Cecilia Aldrighett, who went missing on February 11 and whose body was discovered over the weekend inside a plastic garbage bag, in Mexico City
Megemlékezés Fatima otthonánál. Tomboló erőszak Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétesztendős Fatima holttestét egy zsákba csomagolva találták meg szombaton Mexikóváros egyik külvárosában. Személyazonosságát genetikai vizsgálatokkal állapították meg, s hamarosan az is kiderült, eltűnését szülei már négy nappal korábban jelentették a hatóságoknak. – Még ma is élhetne, de senki sem figyelt ránk – panaszolta az Associated Press hírügynökségnek Sonia López, az áldozat nagynénje. A család azt állítja, amikor a gyermeket nem találták az iskolánál az órák után, azonnal a rendőrséghez fordultak, akik viszont közölték velük, 72 órának el kell telnie, hogy megkezdhessék a keresést.

Más a hatóságok verziója. Szerintük a bejelentés után haladéktalanul hozzáfogtak a kutatáshoz. A térfigyelő kamerák rögzítették is, ahogy a kislány elsétál egy ismeretlen nővel, a nyomozók több mint százezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval tud szolgálni. Öt embert már ki is hallgattak, de részleteket, köztük a halál okát, egyelőre nem közöltek. Az eset így is ráirányította a figyelmet a rendőrség munkájára és a mexikói iskolák biztonsági hiányosságaira.

Megemlékezés Fatima otthonánál. Tomboló erőszak
Fotó: Reuters

Ráadásul éppen egy másik, egész országot megrázó gyilkosság után. Alig két nappal korábban egy 25 éves fiatal nővel, Ingrid Escamillával végeztek különös kegyetlenséggel. A gyanú szerint élettársa késelte halálra, majd megnyúzta és részben feldarabolta, hogy megpróbálja eltüntetni a holttestet. A tragédiára azután irányult kitüntetett figyelem, hogy az egyik bulvárlap fotókat tett közzé a megcsonkított Escamilláról. Vélhetően valamelyik helyszínelő vagy nyomozó szivárogtathatta ki a felvételeket a sajtónak.

A lap morálisan erősen megkérdőjelezhető döntése – azóta is csak figyelmesebb szerkesztési elveket ígértek, de bocsánatot nem kértek –, valamint az, hogy a rendőrségtől kikerülhettek a megrázó képsorok, országszerte felháborodást keltett. Hétvégén a fővárosban több száz tüntető vonult az utcára, hogy felelősebb újságírásért és a nők elleni erőszak visszaszorításáért tüntessen. A többségében nők alkotta tömeg a képeket közlő La Prensa szerkesztőségéhez, majd az elnöki palotához vonult. Andrés Manuel López Obrador előbb kikelt a média ellen, amely szerinte manipulálta az ügyet, valamint „neoliberális” elődjeit vádolta a gondokért. Később azonban már azt ígérte, nem dugja a fejét a homokba, a kormány mindent megtesz a nők biztonságáért. Azt, hogy a probléma nagyon is megoldatlan, jól jelzi, hogy a BBC által idézett statisztikák szerint az elnök megválasztása óta eltelt évben Mexikóban összesesen 3825, tehát átlagosan naponta tíz nővel végeztek, ami hét százalékkal magasabb a 2018-as adatokhoz képest. Azoknak a gyilkosságoknak a száma, ahol a nőket nemük miatt ölték meg, tíz százalékkal emelkedett, az esetek száma meghaladta az ezret. A jelenség ugyanakkor nem új keletű, tavaly már figyelemfelhívó menetet is szerveztek a meggyilkolt nők emlékére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.