Véget ért a karantén a Vuhanból hazaszállított németeknek

Forrás: MTI2020. 02. 16. 20:57

Hazatérhetett vasárnap az a 122 ember, akiket az új típusú koronavírus okozta fertőzés veszélye miatt karanténba helyeztek Németországban két hete, miután megérkeztek a járvány gócpontjából, a kínai Vuhanból.

A Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Germersheim melletti légi támaszponton egy laktanyában elhelyezett csoport valamennyi tagja megfelelt a hazabocsátás feltételeinek, a többször megismételt vizsgálatok alapján a kórokozó nincs jelen szervezetükben – közölték illetékesek.

A német légierő (Luftwaffe) egy 124 tagú csoportot – 100 német, 22 kínai, 1-1 amerikai és román állampolgárt – szállított el Vuhanból február elején. Két emberbél pozitív volt a koronavírusteszt, őket kórházban helyezték el.

A többiek egészségesek maradtak és átvészelték a karantént, de unatkoztak a kaszárnyában. A végén már „miden egyes fűszálat külön-külön ismertünk” az épület körüli ligetben – nyilatkozott egyikük német hírportálok beszámolói szerint.

A két Vuhanból érkezett 2 fertőzöttel együtt Németországban 16 embernél mutatták ki az új koronavírust.

A Vuhanból érkezetteken kívül valamennyien Bajorországban fertőzödtek meg. Mind a 14 bajorországi eset kapcsolatban áll az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt. A fertőzöttek a cég munkatársai vagy ott dolgozók hozzátartozói. Az első fertőzés egy továbbképzésén történt január 21-én a vállalat székhelyén, a München melletti Stockdorfban. A tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

A Bajorországban ápolt 14 fertőzött közül időközben többet gyógyultnak nyilvánítottak és hazabocsátottak. Az elsőt szerdán, többeket pedig a hét végén. Pontos számot nem közölt a tartományi egészségügyi minisztérium.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma Kínában megközelíti a 70 ezret, a halálos áldozatok száma meghaladja az 1600-at. Kínán kívül legkevesebb 240-en betegedtek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.