Véget ért a Netanjahu-éra

Az izraeli törvényhozás végül óriási ordítozás és olykor botrányos jelenetek után megszavazta a jobboldali, centrista és baloldali pártok színes koalícióját.

2021. 06. 13. 20:10
NETANJAHU, Benjmin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke. Búcsút inthet. Fotó: Abir Szultan Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naftali Bennet, Izrael új miniszterelnöke imával, a kormányfői székben rotációs alapon majd őt követő Jaír Lapid egy csésze kávéval, az ország vezetésétől búcsúzó Benjamin Netanjahu egy Lubavicsi Rebbétől, a XX. század egyik legbefolyásosabb zsidó vallási vezetőjétől idézett üzenettel indította a napot. A napot, amelyen új korszak kezdődött a zsidó állam történetében; mikor több mint tizenkét év folyamatos kormányzás után – legalábbis egy időre – lezárult a Netanjahu-éra.

Az izraeli törvényhozás ugyanis végül óriási ordítozás és olykor botrányos jelenetek után megszavazta a jobboldali, centrista és baloldali pártok színes koalícióját, de a voksolás az utolsó pillanatig tartogatott izgalmakat. A 120 fős kneszetben az új szövetségnek a lehető legszűkebb, 61 mandátumos többsége van, így elég lett volna akár egyetlen szakadár, hogy boruljon a teljes koalíció. Benjamin Netanjahuék pedig minden követ meg is mozgattak, hogy találjanak valakit. Sajtóinformációk szerint a külügyminiszteri pozícióval csábították például Ajelet Sakedet, ám a Jobbra (Jamina) politikusa visszautasította az ajánlatot, hű maradt Naftali Bennethez. Hasonló módon Benjamin Netanjahu felajánlotta azonnali lemondását Beni Ganznak, azzal kecsegtetve a jelenlegi védelmi minisztert, hogy három évig ő lehet a miniszterelnök, csak ne játssza a baloldal kezére az országot. A Kék és Fehér centrista pártszövetség vezetője azonban nem ment lépre, már csak azért sem, mert az előző koalícióban rotációs alapon neki kellett volna követnie Benjamin Netanjahut, ám a Likud idejekorán felrúgta az alkut. Sőt, fény derült arra is, hogy még az arab Ra'am pártot is többször próbálta meggyőzni arról, ne csatlakozzanak az új kormányhoz. Mindhiába, „a mágus” kifogyott a trükkökből, Izrael történetének leghosszabb ideje kormányzó miniszterelnöke ismét ellenzékbe kényszerült.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke. Búcsút inthet
Fotó: Abir Szultan / MTI/EPA/

Leírni azért korai lenne őt. Egyáltalán az is erősen kérdéses, hogy a szinte teljes politikai palettát lefedő „változás blokkja” kiállja-e az idő próbáját, elég erős habarcs lesz-e a Netanjahu-ellenesség.

A közvélemény-kutatások szerint mindössze 11 százalék hisz abban, hogy a koalíció kitölti majd mandátumát.

Ugyanakkor a felmérések arra is rámutattak, hogy az emberek belefáradtak a bizonytalanságba, hogy két év alatt négyszer kellett az urnákhoz járulniuk: 46 százalék az egységkormányt támogatta az újabb voksolást sürgető 38 százalék ellenében. Habár saját pártjának, a Jaminának csökkent a népszerűsége, Naftali Bennetnek viszont esélyt adnának, 44 százalék úgy nyilatkozott, jobban bízik benne, mint Benjamin Netanjahuban. Miközben az új kormányfő igyekezett egységet hirdetni,

a leköszönő búcsúbeszédében máris kampányüzemmódba kapcsolt, keményen ostorozta az utódját, azzal vádolva, hogy a nemzetközi porondon nem fogják komolyan venni, Iránban pedig máris ünnepelnek a gyenge izraeli kormányt látva.

Csepregi Zsolt, az Antall József Tudásközpont szakértője korábban lapunknak úgy nyilatkozott, miközben a Likud mindent meg fog tenni, hogy szétzilálja a koalíciót, ugyanez az egységkormány tagjait összefogásra sarkallja, mert pontosan tudják, hogy csak együtt képesek legyőzni ellenfelüket. Benjamin Netanjahunak ellenzékben a kormánnyal, a korrupciós ügyei miatt a bírósággal, valamint a saját pártján belül felbátorodó kihívókkal is meg kell majd harcolnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.