Véletlenül ötszörös vakcinadózist kapott egy litván doktornő

Valószínűleg nem hígították fel az oltóanyagot, emberi hiba történt.

Magyar Nemzet
2021. 01. 28. 12:02
null
Zalaegerszeg, 2021. január 5. Megkapja egy dolgozó a Pfizer-BioNTech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 2021. január 5-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véletlenül a szükséges dózis ötszörösét kapta a Pfizer–BioNTech vakcinájából egy doktornő a litvániai Marijampolė városának kórházában – adta hírül a 15min, az egyik legnagyobb litván portál. A hibára úgy derült fény, hogy a négy másik oltásra jelentkező orvosnak már nem jutott a szérumból, az ampullát nem találták.

Végül kiderült, a doktornőnek hígítás nélkül adták be a koronavírus elleni oltóanyagot. Az ügyben vizsgálat indult, minden bizonnyal emberi mulasztás történt. A kórház felvette a kapcsolatot több virológussal, sőt a gyártóval is, akik azonban mindenkit megnyugtattak, hogy a szer biztonságos, nem lehet ilyenformán „túladagolni”. A litván portálnak nyilatkozó szakemberek kifejtették, a vakcinákat gyakorlati szempontok alapján adagolják: csupán annyit adnak belőle, amennyi a hatékonysághoz szükséges, de ettől a több sem ártalmas. Megjegyezték, aggodalomra legfeljebb az adhat némi okot, hogy a Pfizer–BioNTech fejlesztése egy új technológiát alkalmaz, és használata sem széles körű, így nincsenek róla effajta tapasztalatok.

A doktornő is jól érzi magát, mindössze arra panaszkodott, hogy kicsit fáj a karja. A biztonság kedvéért azért megfigyelik az állapotát.

Hasonló eset a múlt év végén történt már Németországban is: ott egy idősek otthonában nyolc dolgozónak adtak be ötszörös dózist. Néhányuknál influenzaszerű tünetek jelentkeztek, egyébként nem tapasztaltak semmilyen mellékhatást. A hibát ott is emberi mulasztás okozta.

A probléma forrása az, hogy a gyártó többadagos injekciósüvegekben szállítja le a vakcinákat. Az ajánlás szerint a kiolvadt oltóanyagot az eredeti ampullában kell hígítani, majd a feloldást követően 5 adagot lehet felszívni. Figyelmetlenség esetén tehát össze lehet keverni a hígított és a még hígítatlan üvegeket.

Egy Pfizer–BioNTech-ampulla 5 dózist rejt.
Fotó: MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.