Vesztegzárat rendeltek el több görög muszlim faluban

A görög hatóságok vesztegzárat rendeltek el több muszlim faluban Görögország északkeleti részén, miután számos koronavírus-fertőzött meghalt a térségben.

Forrás: MTI2020. 03. 26. 13:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Xánthi kormányzóságban található településeket szerda este zárták el a külvilágtól, miután az elmúlt hat napban kilenc helyi fertőződött meg az új koronavírussal – mondta el újságíróknak Nikosz Hardaliasz polgári védelmi miniszter-helyettes.

Mindenkinek otthon kell maradnia, kivétel nélkül – tette hozzá a tisztségviselő, hangsúlyozva, hogy a lakosságot ellátják élelemmel és orvossággal.

A fertőzés gócpontja vélhetőleg a 2500 lakosú Ehinosz. A falut a muszlim vallású pomák (pomáz) kisebbség lakja. A települést vezető Ridvan Deli elmondta, hogy egy 72 éves férfi életét vesztette a koronavírus okozta betegségben.

A pomák szláv eredetű, muszlim vallású kisebbség. Bulgáriában mintegy 300 ezren, Görögországban és Macedóniában körülbelül 40-40 ezren, Albániában 3-4 ezren, Törökországban pedig 150 ezren élnek.

Görögországban körülbelül 110 ezer muszlim él, nagyrészt az ország északkeleti, Törökországgal határos részén.

Az ERT görög közszolgálati tévéadó szerint több száz pomák tért vissza nemrég Olaszországból, Franciaországból, Hollandiából, Belgiumból és Németországból. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint 821-en fertőződtek meg az új koronavírussal a 11 millió lakosú Görögországban, a halottak száma hivatalosan 23.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.