Videókonferencián tartják az EU-Kína csúcstalálkozót

Lendületet adhat a diplomáciai kapcsolatoknak a járvány okozta válság, júniusban online találkoznak.

Buzna Viktor
2020. 05. 14. 13:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi kapcsolatokban is döcögve indul el az újranyitás, a nagyhatalmak vezetői egyelőre nem mernek személyesen találkozni egymással. A napirendi pontokat azonban alaposan átírta a koronavírus járvány, az Európai Unió és Kína vezetői ezért úgy döntöttek, videókonferencia formájában tartják meg idei találkozójukat. A hongkongi South China Morning Post azt írja, június elején egyeztet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel az Európai Tanács elnöke és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök. A lap hivatalosan nem megerősített értesülése szerint a korábbra tervezett találkozót az Egyesült Államok és Kína rohamosan romló viszonya teszi szükségessé.

A helyzet kiváltképp Peking számára sürgető: az ázsiai rivális elszigetelését célzó washingtoni diplomáciában már a járvány előtt is felértékelődött az EU szerepe, elemzők szerint ebben a helyzetben Kína nagylelkűbb alkukra is nyitott lehet. A júniusi online találkozón ezért kiemelt szerepet kap majd a 2013 óta húzódó befektetési megállapodás, ami a járvány okozta gazdasági károk következtében az unió oldalán is felértékelődött. Az ügyben a napokban egyébként tárgyalt kínai kollégájával Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos. A megbeszélések értelmében júniusban még nem, de az év végére pont kerülhet a kétoldalú kereskedelmet és befektetéseket megkönnyítő megállapodás végére. A tárgyalások eddig a kínai piac hozzáférhetősége miatt akadtak meg. Brüsszel ragaszkodik a reciprocitás elvéhez, Peking azonban csak korlátok között engedné hozzá piacaihoz az európai cégeket.

A SCMP-nak nyilatkozó források ugyanakkor arra is utaltak, a járványt megelőzően több súrlódásokra is sor került a felek között, az EU nem véletlenül nevezte hivatalos dokumentumaiban „rendszerszintű riválisnak” és „stratégiai vetélytársnak” Kínát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.