Viharos búcsúra készülhet Phenjan

Példátlan módon Kim Dzsong Un összehívta a párt központi bizottságát, ahol az észak-koreai vezető országa súlyos gazdasági helyzetére figyelmeztette a Koreai Munkapárt főbb vezetőit.

2019. 12. 31. 10:59
North Korean leader Kim Jong Un speaks during the 5th Plenary Meeting of the 7th Central Committee of the Workers' Party of Korea
NORTHKOREA-POLITICS/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Példátlan módon Kim Dzsong Un összehívta a párt központi bizottságát az év utolsó hétvégéjén, ahol az észak-koreai vezető országa súlyos gazdasági helyzetére figyelmeztette a Koreai Munkapárt főbb vezetőit. Az effajta plenáris üléseken jellemzően Phenjan belföldi és külföldi lépéseinek alapvető irányát határozzák meg, azt pedig, hogy az év végén fontos döntések bejelentésére lehet számítani, az is jól jelzi, hogy Kim Dzsong Un december elején idén már másodszorra is kilovagolt fehér lován az ország legmagasabb hegycsúcsára. A szakrális és egyben forradalmi Pektu-hegy különleges helyet foglal el az ország nemzeti identitásában, hiszen állítólag itt született Kim apja, és négyezer éve az első koreai királyság alapítója is.

A 38 North című, Észak-Koreával foglalkozó amerikai szakportál szerint a nagy nyüzsgés minden bizonnyal összefüggésben van a Phenjan által még a tavasszal Washingtonnak szabott, év végéig tartó határidővel az atommentesítésére vonatkozó tárgyalások folytatásával kapcsolatban. A fontos bejelentés várhatóan az észak-koreai vezető újévi beszédében hangzik majd el: elemzők úgy vélik, Kim Dzsong Un a denuklearizációs folyamat felfüggesztésére készül, de az sem kizárt, hogy az amerikai–észak-koreai tárgyalások végleges berekesztését helyezi kilátásba. Ezt támasztja alá, hogy míg az elmúlt időszakban a kétoldalú tárgyalások toporogtak, Phenjan külpolitikája Moszkva és Peking felé is közeledett.

Erre utalhat az is, hogy a plenáris ülésen elnöklő Kim a hét végén kijelentette: eljött az idő, hogy határozott fordulatot hajtsanak végre az ország gazdasági fejlődésében. Ismertette az összegyűlt pártvezetőknek azokat a feladatokat, amelyeket a nemzetgazdaság fő iparágait sújtó súlyos helyzet sürgős javítása érdekében végre kell hajtani, emellett pedig olyan pozitív és offenzív lépésekre szólított fel, amelyek képesek garantálni az ország függetlenségét és biztonságát. Észak-Koreában egyébként nem tesznek közzé gazdasági statisztikákat, a pénzügyi eredményeik­re vonatkozó adatok külföldről származnak.

Észak-Korea vezetője elismerte az ország súlyos gazdasági nehézségeit
Fotó: Reuters

Júliusban a dél-koreai központi bank becslése szerint a nemzetközi szankciók következtében Észak-Korea gazdasági növekedése 4,1 százalékkal esett vissza, ez volt a legsúlyosabb helyzet az 1990-es évek éhínsége óta, emlékeztetett a távirati iroda.

Elszalasztott lehetőségekben gazdag év

Optimistán kezdődött a 2019-es év az amerikai–észak-koreai kapcsolatokban: Phenjan és Washington egyaránt igyekezett világtörténelmi pillanatként kezelni Donald Trump és Kim Dzsong Un 2018 nyarán megejtett első találkozóját, a szingapúri csúcs azonban néhány jelentőségteljes kézfogáson túl eddig semmilyen eredményt nem vont maga után a Koreai-félsziget teljes atommentesítésére vonatkozóan. A derűlátó hangulat azonban hamar semmivé foszlott, a két vezető február végére időzített második tárgyalásdömpingje ugyanis váratlanul összeomlott, miután nem sikerült kompromisszumra jutni az ENSZ által Phenjan ellen elrendelt szankciók feloldását illetően. Kim Dzsong Un akkor konkrétan azoknak a büntetőintézkedéseknek a felszámolását kérte az amerikai elnöktől, amelyek „akadályozzák a polgári gazdaságot és népünk megélhetését”, Trump azonban úgy ítélte meg, hogy az üzlet ily módon számára nem kielégítő, és teljes atomfegyver-mentesítést követelt Phenjantól. Az idő előtt véget ért hanoi találkozó óta lényegében zátonyra futottak a kétoldalú tárgyalások, annak ellenére, hogy az amerikai elnök az év során többször is jó barátként utalt Kimre, a tárgyalásokat pedig eredményesnek nevezte. Áprilisban Kim tett egy próbát, hogy újabb lendületet adjon a tárgyalásoknak: az év végéig adott határidőt Washingtonnak, hogy egy újabb, rugalmasabb megállapodást hozzanak tető alá. Június 30-án aztán Trump váratlanul megjelent a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben, hogy az első hivatalban lévő amerikai elnökként átlépjen a hidegháború utolsó állomásának számító országba, és noha az akció merészsége ismét napokig a címlapokon tartotta a két vezetőt, előrelépést nem sikerült elérni. A várakozást Phenjan láthatóan megunta, december elején ugyanis nemkívánatos karácsonyi ajándékkal fenyegette az Egyesült Államokat, amennyiben Washington nem tesz lépéseket a tárgyalások megmentésére. A karácsonyi napok azonban nem hoztak magukkal semmilyen meglepetést, a patthelyzetből pedig nem sikerült kimozdulni, elemzők szerint ráadásul Trump és Kim egyaránt a kiszámíthatatlan lépéseikről ismert, ezért megjósolni sem lehet, hogy mit hoz 2020.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.