Visszaadta az Egyesült Államok az egyiptomi forradalom idején ellopott szarkofágot

2019. 09. 26. 21:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyiptomi forradalom idején ellopott szarkofágot, Nedjemank pap aranyozott koporsóját visszaadták az amerikai hatóságok Egyiptomnak.

A New York-i Metropolitan Múzeum (MET) két éve vásárolta meg az antik műkincset, amely először 2011-ben, az egyiptomi forradalom csúcspontján bukkant fel.

Egy szerdán tartott sajtótájékoztatón Cyrus Vance kerületi államügyész elmondta, a nyomozások során „feltűnő ellentmondásokra” bukkantak. Egyiptomi, amerikai, német és francia bűnüldöző hatóságok közös vizsgálatuk során arra jutottak, hogy az időszámítás előtt 150 és 50 között készült szarkofágot az egyiptomi Minja régióból lopták el.

A MET az arany műkincset egyik kiállítása középpontjába emelte. A tárlat februárban ért véget, amikor a New York-i hatóságok lefoglalták a szarkofágot.

A nagyhírű manhattani múzeum már a rendőrség nyomozása idején bocsánatot kért Egyiptomtól.

A szarkofág Dubajon, Németországon és Párizson át jutott el New Yorkba, a MET négymillió dollárért (1,2 milliárd forintért) vásárolta meg egy francia műkereskedőtől, akinek kiléte nem ismert.

Vance elmondta: a szarkofágot több száz tárgy között találták, amelyeket ugyanaz a multinacionális csempészhálózat lophatott el. A múzeumnak egyéb dokumentumok mellett egy meghamisított, 1971-es egyiptomi kiviteli engedélyt mutattak be.

Az államügyész utalt arra, hogy a következő hónapokban és években további fontos műtárgyak kerülhetnek elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.