Von der Leyen reagált az uniós vakcinabeszerzést ért kritikákra

Ursula von der Leyen pénteken Brüsszelben bejelentette, hogy az Európai Bizottság megduplázza a Pfizer–BioNTech cégektől rendelt oltóanyag mennyiségét, így az EU-ban hatszázmillió dózis áll majd rendelkezésre csak az amerikai–német gyártótól. A bizottsági elnök a beszerzés lassúságát ért kritikákat elutasította, valamint óva intette a tagállamokat attól, hogy külön úton tárgyaljanak a biotechnológiai cégekkel. – A huszonhét EU-ország vezetői megállapodtak róla, tehát jogilag kötelezve vannak rá, hogy uniós közös beszerzésben kapjanak vakcinát – mondta, épp hazájának, Németországnak odaszólva.

2021. 01. 08. 11:04
null
A bizottság politikai alapon osztaná szét a forrásokat. A képen az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen. Forrás: dpa ügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorozatos kritikák érték az Európai Bizottságot a túl lassú és átpolitizált vakcinabeszerzés miatt az elmúlt időszakban, ezért Ursula von der Leyen elnök péntek reggel kamerák elé állt Brüsszelben, és bejelentette:

a bizottság újabb 300 millió adag oltóanyag megvásárlására szerződött a Pfizer–BioNTech cégekkel. Így csak az amerikai–német gyártótól elméletileg 600 millió dózis áll majd rendelkezésre az unióban. Von der Leyen egyúttal elutasította a kritikát, miszerint Brüsszel túl lassan tárgyalt volna a vakcinafejlesztésben már a múlt év végén látványosan a többi biotechnológiai cég elé érő Pfizer–BioNTech vállalattal.

A frissen berendelt mennyiségből 75 millió dózis a második negyedévben, a többi pedig év végén érkezhet a tagállamokba.

– Tiszta sor, hogy az EU elegendő mennyiségben szerez valóban hatékony vakcinát. [...] A szükségesnél is több oltóanyag lesz a birtokunkban, ugyanis a szomszédságunkon is segítenünk kell. Csak akkor leszünk biztonságban, ha a szomszédaink is biztonságban vannak – szögezte le. Számszerűsítve: az Európai Bizottság hat gyártóval szerződött, ez pedig összesen 2,3 milliárd dózist jelent az oltóanyagból.

Az elnöknő a késlekedést részben annak tudja be, hogy a példátlan tömegű vakcinagyártáshoz és -szállításhoz szükséges képességeket a kontinensen is ki kellett építeni.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság épületében 2021. január 8-án
Fotó: European Commission

Jogi kötelezettség az Európai Bizottság után menni

Arra a felvetésre, hogy a tagállamok tárgyalhatnak-e külön a biotechnológiai cégekkel, Von der Leyen szigorú nemmel felelt. Mint arra felhívta a figyelmet,

a huszonhét EU-ország vezetői megállapodtak róla, tehát jogilag kötelezve vannak rá, hogy uniós közös beszerzésben, ne egymást megkerülve szerezzenek vakcinát. Ezzel Von der Leyen épp saját hazájának, Németországnak szólt oda: az utóbbi napokban ugyanis kiderült, hogy Berlin harmincmillió dózisról szerződött le bilaterálisan a Pfizer–BioNTech céggel, ráadásul hónapokkal az EB előtt.

(A bizottság utóbbira reagálva korábban azt mondta, hogy a német üzlet is a közös beszerzés része – a szerk.)

Az Európai Bizottság elnöke azt a korábbi véleményt is megismételte, hogy Brüsszel minden szerződést a tagállamokkal egyetértésben hozott tető alá.

Mivel a már megkötött szerződésekben szereplő vakcinamennyiség elég az egész EU és szomszédságának oltására, valószínűtlen, hogy az orosz Szputnyik V vakcina uniós forgalomba kerül

– ez is kiderült Von der Leyen bejelentéséből, aki arról is beszélt: bármely EU-s szintű oltóanyag-használathoz az Európai Gyógyszerügynökség engedélye kell. (A tagállamok vészhelyzet esetén, saját hatáskörben, ideiglenesen engedélyezhetnek vakcinát, amit kizárólag saját területükön forgalmazhatnak, más uniós tagállamban nem – a szerk.)

Sokakat frusztrál a beszerzés lassúsága

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában is téma volt az uniós vakcinaprogram tétovasága. – Nem várni, hanem szerezni kell vakcinát – mondta a miniszterelnök, aki szerint Európa-szerte bizony sokakat „frusztrál” a helyzet, látja az erről szóló vitákat Németországban és Olaszországban is. – Beálltunk a sorba, ahogy kell. Feliratkoztunk. Brüsszel valamit tárgyalt. Most ülünk és várjuk az oltóanyagot – szemléltette az uniós program menetét a kormányfő. Ismert és lapunk is cikkezett róla, hogy a tagállami vezetők tavaly az Európai Bizottságot bízták meg a szerződéskötéssel, annak szellemében, hogy a 450 milliós piac együttesen jobb tárgyalópozícióban van.

Péntek délelőtt egyébként Sebastian Kurz osztrák kancellár a Twitteren fejezte ki nemtetszését a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiséggel kapcsolatosan. Mint írta, természetesen köszöni Von der Leyennek az eddigieket, de

az EU-ban több vakcinára van szükség, a beszerzés és engedélyeztetés terén is többet kell tenni.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.