Vucsics azt állítja, csak trükközik Haradinaj

Magyar Nemzet
2019. 07. 22. 10:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai trükknek nevezte Alekszandar Vucsics Ramush Haradinaj koszovói kormányfő lemondását; ezzel a szerb elnök szerint csak a népszerűségét szeretné növelni a pristinai politikus. Haradinaj még pénteken jelentette be távozását, miután az 1998–99-es szerb–koszovói konfliktus idején elkövetett feltételezett háborús bűnöket vizsgáló koszovói különleges bíróság gyanúsítottként idézte őt be. Indoklása szerint így a bíróság nem Koszovót vagy annak miniszterelnökét hallgatja ki néhány nap múlva, hanem Ramush Haradinajt magánemberként.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki elszakadását Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, saját tartományának tartva a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött párbeszéd. Ezért érezte most úgy a szerb államfő, kommentálnia kell a koszovói politikus lépését, írta a távirati iroda. Vucsics szerint lemondásával Haradinaj szimpátiát kelt a koszovói albánokban, és egy előre hozott választás esetén az eddiginél is nagyobb támogatásra számíthat.

A szerb politikus azt állítja, a választást követően akár a szerb kisebbség nélkül is kormányt lehet majd alakítani Koszovóban, ami az ott élő szerbek jogainak további csorbulását jelentené, és a helyzetük az eddigieknél is nehezebb lenne. A szerb kisebbségnek tíz garantált hely jár a koszovói parlamentben, de Szerbia szerint hozhatók olyan politikai döntések az albánok részéről, amelyek megfelelő támogatottság mellett a szerbek kizárását jelenthetnék.

Vucsics egyben úgy vélte, az előrehozott választásokra történő készülődés további indokot adhat Pristinának arra, hogy ne folytassa Belgráddal a párbeszédet, és fenntartsa a szerbiai árukra novemberben kivetett százszázalékos vámot. A háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság és az ügyészség feladata a koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által elkövetett feltételezett háborús bűnök vizsgálata. Az UCK tettei vitatottak. Szervkereskedelmi hálózat működtetésével is megvádolták, és ezzel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói államfő neve is felmerült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.