Washington kivonja a forgalomból az orosz lélegeztetőgépeket

Szombaton az egyik moszkvai kórházban fellángolt tűzben egy beteg életét vesztette, hárman megsérültek.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 13. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivonják a forgalomból az Aventa-M típusú lélegeztetőgépeket az amerikai hatóságok az elmúlt napokban történt orosz események miatt. A készülékeket az Egyesült Államok még április elején kapta Moszkvától szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések kíséretében a Covid-19 járvány elleni küzdelemhez. A gépek azóta raktáron vannak, még nem használták őket.

– Április elején Oroszország orvosi eszközöket küldött az Egyesült Államokba, többek között Aventa-M típusú lélegeztetőgépeket. Abban az időben úgy láttuk, hogy a New York és New Jersey államokban nagy lélegeztetőgép-hiánnyal nézhetünk szembe, ezért a készülékek a két említett állam raktáraiba kerültek – idézte az amerikai Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökséget (FEMA) a TASZSZ hírügynökség.

Szombaton az egyik moszkvai kórházban fellángolt tűzben egy beteg életét vesztette, hárman megsérültek. Kedden hasonló módon keletkezett tűz a szentpétervári Szent György kórházban: ekkor öt, koronavírussal fertőzött beteg vált a tűz áldozatává, mindannyian lélegeztetőgépekhez voltak kapcsolva. Rövidesen kiderült, hogy mindkét tűzesetet orosz, Aventa-M gyártmányú lélegeztetőgépekben keletkezett zárlat okozhatta. A készülékek áprilisban kerültek le a gyártósorról és csak néhány hete kerültek a moszkvai és szentpétervári kórházakba.

A gyártó, az Uráli Gépgyártó üzem a több mint 230 éves Rádióelektronikai Technológiai Vállalat (KRET) leánycége. Orvosi eszközök mellett polgári repüléshez gyártanak különböző navigációs és irányítási műszereket. A Baza című orosz lap információi szerint április elején a kórházak több ezer ilyen készüléket rendeltek a gyártótól – összesen 14,6 milliárd rubel (közel 65 milliárd forint) értékben.

A keddi tűzeset után több regionális orosz kórház is felfüggesztette a lélegeztetőgépek használatát, végül szerdán az orosz egészségügyi felügyeleti szerv, a Roszzdravnadzor hivatalosan is kivonta a forgalomból az Aventa-M típusú készülékeket. A KRET ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a lélegeztetőgépek átmentek a stresszteszteken, és 2012 óta gyártják ezeket a modelleket, de ez idáig még nem merültek fel biztonsági problémák. A cég által vizsgált egyik verzió szerint a zárlatot akár a kórházi elektromos rendszer túlterheltsége is okozhatta.

Oroszországban a Covid-19-ben megbetegedettek száma szerdára meghaladta a 242 ezer főt. A hivatalos adatok szerint jelenleg 192 ezer aktív eset van az országban, ebből 2300 ember állapota súlyos. A több ezer lélegeztetőgép hirtelen kiesése így akár komolyabb problémákat is előidézhet az orosz egészségügyi ellátásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.