WHO: Hátrányba kerülnek más betegek a koronavírus-járvány alatt

A vizsgált országok több mint 90 százalékában az orvosokat a járvány elleni küzdelemre irányították át.

Mártonffy Attila
2020. 06. 02. 13:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségekben szenvedő pácienseknek – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss, 155 országban végzett felméréséből. – Az országoknak újszerű megoldásokat kell találniuk, hogy a Covid–19 elleni küzdelemben fenntarthassák a nem fertőző betegségek esetén is a fontos egészségügyi szolgáltatásokat – idézi a távirati iroda Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatójának aggodalmait.

A felmérés szerint az országok 31 százalékában az idült szív- és érrendszeri betegségek esetében az ellátást korlátozták vagy teljesen leállították, az államok 42 százalékában a rákos, 49 százalékában a cukorbetegek és több mint felében pedig a magas vérnyomástól szenvedő páciensek ellátását nem tudták a korábbi színvonalon biztosítani. A Deutche Welle német közszolgálati csatorna rámutat, hogy e súlyos betegségekben szenvedők fokozott mértékben vannak kitéve a Covid–19 pusztító hatásának. A rehabilitációs programokat az országok 63 százalékában mérsékelték, de egyes szűrőprogramok, mint például a mammográfiás vizsgálatok is érintettek voltak. Különösen jelentős korlátozások az alacsonyabb jövedelemszintű országokban voltak.

A WHO által összeállított dokumentum szerint a vizsgált országok több mint kilencven százalékában az orvosokat részben vagy egészben a járvány elleni küzdelemre irányították át, ezért a legtöbb esetben kénytelenek voltak lemondani a kezelési időpontokat, illetve a betegek a kijárási korlátozások miatt nem mehettek el kezelő orvosukhoz. A világszervezet statisztikái szerint a nem fertőző betegségekben évente 41 millió ember hal meg világszerte, ez a globális halálesetek 71 százalékát teszi ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.